RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Odbojka – Danas žrijeb grupa za Evropsko prvenstvo 2023., odbojkašice BiH u trećem šeširu

Evropska odbojkaška konfederacija (CEV) za danas je zakazala žrijeb grupa za Europsko prvenstvo 2023 godine.

Palazzo Reale, Kraljevska palača, u Napulju (Italija), danas će ugostiti predstavnike nacionalnih odbojkaških federacija koje su se plasirale na CEV EuroVolley 2023. Svoje mjesto na Europskom prvenstvu obezbijeile su i reprezentativke Bosne i Hercegovine predvođene selektorom Stevanom Ljubičićem.

Četiri države bit će domaćini Europskom prvenstvu 2023 godine: Belgija, Italija, Njemačka i Estonija. U svakoj od ove četiri zemlje, pored domaćina, bit će po pet reprezentacija. Svaki od četiri domaćina imat će mogućnost da odaberu po jednu reprezentaciju koju žele u svojoj grupi. Ostalih 16 reprezentacija bit će podijeljeni u četiri šešira prema rang listi CEV-a, zaključno sa 16. septembrom 2022. godine.

Reprezentativke Bosne i Hercegovine trenutno zauzimaju 16. mjesto na CEV rang listi, te će se prema tome, ukoliko ih neko od domaćina ne izabere, naći u trećem šeširu. Odbojkašice će u prvoj, grupnoj, fazi prvenstva odigrati pet utakmica.

Nakon prve faze, po četiri reprezentacije se plasiraju u osminu finala. Reprezentacije iz grupa A i C će svoje utakmice igrati u Belgiji, dok će reprezentacije iz grupa B i D svoje utakmice igrati u Italiji. Pobjednici utakmica osmine finala će se plasiraju u četvrtfinale finale, koja će se igrati u Briselu (Belgija) i Firenci (Italija). Polufinalne i finalna utakmica će se igrati u Belgiji.

Na CEV EuroVolley 2023 za žene, pored domaćina, nastupit će: Srbija, Turska, Holandija, Poljska, Francuska, Švedska, Bugarska, Rumunija, Češka Republika, Ukrajina, Slovenija, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Finska, Mađarska, Azerbejdžan, Španija, Grčka i Švicarska.

Odbojkaški savez Bosne i Hercegovine na ovoj svečanosti CEV-aa predstavljat će Milutin Popović, predsjednik odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine.

Izvor: (FENA) D. Ć.

Foto: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Rukometaši BiH saznali protivnike na EP, u grupi sa Švedskom, Nizozemskom i Gruzijom

Radio Brčko

У 15-ом колу елитне лиге бх-одбојке – двије побједе и један пораз

Admir Kadrić

Одређени домаћини ЕП 2023. за одбојкаше и одбојкашице

Radio Brčko