RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Prije 38 godina u Sarajevu počele XIV Zimske olimpijske igre

Grad Sarajevo i olimpijske planine Bjelašnica, Jahorina, Igman i Trebević od 8. do 19. februara 1984. godine bili su mjesto susreta i nadmetanja sportista iz cijelog svijeta, koji su učestvovali na XIV Zimskim olimpijskim igrama, čiji je domaćin bilo Sarajevo.

Organizaciju ove značajne manifestacije dobilo je Sarajevo, a u konkurenciji su bili još Saporo i Geteborg.

Ovom prazniku sporta prethodile su obimne pripreme, kako bi grad i okolne planine spremno dočekali takmičare iz cijelog svijeta, kao i brojne goste koji su u tom periodu posjetili Sarajevo. Užurbano se radilo na izgradnji sportskih borilišta, olimpijskih objekata, potrebne infrastrukture, te ostalih objekata neophodnih za ugodan boravak.

Svečana ceremonija otvaranja XIV Zimskih olimpijskih igara održana je 8. februara na stadionu Koševo, a čast da upali olimpijski plamen, koji je do 19. februara obasjavao Sarajevo, pripala je klizačici Sandi Dubravčić. U ime sportista olimpijsku zakletvu položio je skijaš Bojan Križaj.

Tokom Igara sportisti iz 49 zemalja natjecali su se kako bi osvojili najsjajnija olimpijska odličja. U programu je bilo alpsko skijanje, bob i sankanje, hokej i umjetničko klizanje, biatlon, nordijsko skijanje i skokovi.

Domaćoj publici radost je priredio skijaš Jure Franko koji je osvojio srebrenu medalju u veleslalomu, a zadovoljstvo zbog osvojenog odličja iskazali su porukom “Volimo Jureka više od bureka!”

Uz brojne goste, sportska takmičenja je pratio i veliki broj domaćih i stranih novinara, pa su tako pozitivne slike iz Sarajeva i sa olimpijskih planina svakodnevno obilazile svijet.

Na veličanstven način Igre su završene 19. februara svečanom ceremonijom u Olimpijskoj dvorani Zetra, a tadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Huan Antonio Samaran kazao je da su to bile najbolje organizirane igre do tada.

Olimpijska pahuljica i Vučko, znak i maskota Igara, i danas podsjećaju na vrijeme kada je Sarajevo bilo domaćin sportistima, kao i velikom broju gostiju iz cijelog svijeta.

Dio sjećanja na Olimpijadu u Sarajevu čuva i Olimpijski muzej koji će, u sklopu obilježavanja godišnjice olimpijskih igara, organizirati brojne sadržaje među kojima i dane otvorenih vrata za posjetioce.

Besplatan ulaz u Muzej će biti danas, 8. februara, na dan kada su počele XIV Zimske olimpijske igre, potom u dane vikenda 12. i 13. februara i 18. februara, kada je planiran zajednički program s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo i Gradom Sarajevom.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo, u saradnji sa KJP ZOI`84, Olimpijskim centrom Bjelašnica i Igman te Gradom Sarajevo, također će obilježiti 38. godišnjicu sarajevskih Zimskih olimpijskih igara, kojima želi oživjeti olimpijski duh, starije generacije podsjetiti na 1984. godinu, a mlađe upoznati o značaju ovog historijskog datuma za grad, ali i državu.

Iz Turističke zajednice KS su najavili da će simbolično, od 8. do 19. februara, kada su i održane Zimske olimpijske igre 1984. godine, svakodnevnim aktivnostima turistima i građanima ponuditi sadržaje koji bude uspomene na sarajevsku olimpijadu.

Obilježavanje će započeti danas uz šetnju sa Vučkom, koji će se družiti i fotografisati s prolaznicima Sarajeva, te dijeliti poklone. Narednih dana Vučko će posjetiti i Međunarodni aerodrom Sarajevo i poželjeti dobrodošlicu turistima, a bit će redovan gost olimpijskih planina Bjelašnice, Igmana i Trebevića.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.