RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Meta prijeti povlačenjem Fаcebooka i Instagrama iz Evrope

Kompanija Meta Platforms zaprijetila je da će povući Facebook i Instagram iz Evrope ako joj ne bude dozvoljeno da nastavi s transferom korisničkih podataka u SAD.

Ova kompanija je u godišnjem izvejštaju navela da ako ne može da računa u novim ili postojećim sporazumima na takozvane standardne ugovorne klauzule za slanje podataka u SAD, onda u Evropi “vjerovatno neće moći da ponudi veliki broj najvažnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram”, prenosi “Blumberg”.

Evropski regulatori trenutno prerađuju propise o prenosu podataka evropskih korisnika preko Atlantika, nakon što je Evropski sud pravde u julu 2020. proglasio nevažećim raniji sporazum sa SAD-om o zaštiti privatnosti.

Mada je malo vjerovatno da će Meta zaista povući svoje vodeće servise sa jednog od svojih najunosnijih tržišta, njena poruka ukazuje na sve jače napetosti između društvenih medija i zakonodavaca oko vlasništva nad korisničkim podacima.

Evropska komisija je intenzivirala pregovore sa Vašingtonom, ali joj je potrebno više vremena imajući u vidu složenost problematike o kojoj se razgovara i potrebu da se uspostavi ravnoteža između privatnosti i nacionalne bezbjednosti, naveo je portparol Komisije u pisanom odgovoru na upit agencije “Blumberg”.

“Samo aranžman koji je potpuno u skladu sa zahtjevima koje je postavio sud EU može da obezbijedi stabilnost i pravnu sigurnost koju očekuju akcionari na obe strane Atlantika”, dodao je portparol.

Irska agencija za zaštitu privatnosti je u avgustu 2020. presudila da Facebokova upotreba standardnih ugovornih klauzula za obradu evropskih podataka krši Opštu regulativu o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR) i da treba da bude suspendovana. Konačna odluka trebalo bi da bude donijeta u prvoj polovini ove godine.

Izvor: www.nezavisne.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Šta se dešava kada deaktivirate, a šta kada obrišete “Facebook” profil

Radio Brčko

Zuckerberg otkrio da WhatsApp uvodi dugoočekivanu opciju “prolaznih” poruka

Radio Brčko

Poznat uzrok pada Facebooka, WhatsAppa i Instagrama

Radio Brčko