RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Svjetska odbojkaška federacija saopštila novi sistem kvalifikacija za Olimpijske igre

Svjetska odbojkaška federacija (FIVB), saopštila je novi sistem kvalifikacija za Olimpijske igre i novi sistem takmičenja na olimpijskom turniru u Parizu 2024. godine.

Po novom sistemu kvalifikacija, 24 najbolje reprezentacije sa rang-liste FIVB od 12. septembra 2022. za odbojkaše, odnosno 17. oktobra za odbojkašice, biće podijeljene u tri grupe sa po osam selekcija, a plasman na OI izboriće po dvije najbolje reprezentacije iz svake grupe.

Kvalifikacioni turniri će se odigrati od 16. do 24. septembra 2023. u konkurenciji odbojkašica, odnosno od 30. septembra do 8. oktobra u konkurenciji odbojkaša.

Preostalih pet reprezentacija biće poznato po završetku preliminarne faze Lige nacija 2024. Na osnovu rang-liste FIVB biće određeno još po pet reprezentacija u obje konkurencije, a prioritet prilikom određivanja imaju selekcije sa kontinenata koje u tom trentuku nemaju kvalifikovane reprezentacije za Olimpijske igre, a potom najuspješnije rerpezentacije sa FIVB rang-liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za Olimpijske igre.

FIVB je saopštio da je promijenjen i sistem takmičenja na Olimpijskim igrama, pa će u Parizu 12 reprezentacija biti podijeljene u tri grupe sa po četiri selekcije.

Plasman u četvrtfinale izborice po dvije prvoplasirane reprezentacije iz tri grupe, kao i dvije najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Bez finansijske podrške državnih nivoa vlasti za učešće BiH na Olimpijskim igrama

Radio Brčko

Odgođene Olimpijske igre u Tokiju

Radio Brčko

Registrovan prvi klaster zaraze koronavirusom na Olimpijskim igrama u Tokiju

Radio Brčko