RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Обиљежен 7. април Дан ослобођења града

Интонирањем химни Босне и Херцеговине и бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије данас је на Партизанском спомен гробљу у Брчком обиљежена 77. годишњица ослобођења Брчког у Другом свјетском рату.

Вијенце и цвијеће, као знак сјећана на 437 погинулих бораца НОР-а прилоком ослобођења Брчког у Другом свјетском рату, положила је поред представника локалне организације СУБНОР-а и 41 делегација из Брчког, Републике Српске, Федерације БИХ, Србије Хрватске и Словеније.

Гости из региона дошли су да се поклоне жртвама фашистичког терора и да одају пошту свим погинулим борцима народно-ослободилачког рата.

Предсједник СУБНОР-а Брчко дистрикта Јанко Вуковић, у изјави за медије, каже да су се четири дана водиле тешке борбе за пробијање обруча око града и да су локални борци потпомогнути војвођанским јединицама у касним вечерњим сатима пробили обруч и ушли у град.

Вуковић каже да су се жестоке борбе тог дана водиле у насељу Стари Брод и наставља да су многи борци тих дана пали за слободу нашег града.

Предсједник СУБНОР-а Републике Србије, генерал мајор у пензији, Видосав Ковачевић одао је дужну пошту свим борцима палим за сободу рекавши да се у Европи све мање слави 9. мај Дан побједе над фашизмом, али да се враћа вјера у млађе нараштаје који његују традицију очувања НОБ-а.

Једини живи учесник НОР-а из нашег града и борбе за ослобођене Брчког у Другом свјетском рату деведесетшестогодишњи пуковник у пензији Шериф Карахасановић са поносом истиче да је био командир митраљеског вода и да је имао задатак да са војим војницима спријечи рушење моста преко ријеке Саве, али да у томе нису успјели.

Поред гостију из босанскохерцеговачких градова и региона који су данас обиљежили Дан ослобођења Брчког, посебна пажња посвећена је јединој живој партизанки из Словеније Валерији Скрињар Тврз која је својим присуством увеличала данашњу прославу.

Шериф КарахасановићВалерија Скрињар Тврз

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Обиљежена годишњица сјећања на Јевреје страдале у Другом свјетском рату

Vladimir Matijević

Брчко: СУБНОР Републике Србије код градоначелника Кадрића

Vladimir Matijević

SUBNOR obilježava 4. jul – Dan borca

Radio Brčko