RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

U Italiji uhapšen medicinski tehničar zbog lažiranja vakcinisanja

Policija u Italiji uhapsila je medicinskog tehničara pod optužbom da je lažirao vakcinisanje najmanje 45 osoba protiv virusa korona da bi na prevaru mogli da dobiju zdravstvenu propusnicu.

Policija je snimila medicinsku sestru na poslu u ogromnom centru za vakcine u Ankoni, očigledno ubrizgavajući sadržaj igle u kantu za medicinski otpad prije nego što se pretvarala da ubrizgava u pacijentovu ruku, a zatim stavlja flaster.

Policija u Ankoni, na istočnoj obali Italije, stavila je u kućni pritvor četvoricu navodnih saučesnika, optužujući ih da su pronašli klijente protiv vakcine koji su bili spremni da plate zdravstvenu propusnicu umjesto da dobiju vakcine.

Pod istragom je 45 osoba koje su navodno dobile propusnice kao dio prevare i oni se svakodnevno moraju prijavljivati policiji, a grad u kome žive ne smiju napuštati, navodi se u policijskom saopštenju, navodi AP.

Osumnjičeni su optuženi za korupciju, falsifikovanje informacija i pronevjeru, iako je policija dodala da je šema lažne vakcinacije takođe protraćila “osnovni javni resurs”.

Italija se sve oštrije obrušila na nevakcinisane, zahtevajući dokaz o vakcinaciji ili nedavnom oporavku od kovida za pristup nizu aktivnosti u slobodno vrijeme, kao i uslugama kao što je javni prevoz.

Italija, gdje je epidemija prvi put izbila u Evropi u februaru 2020. godine, inokulirala je 86 odsto svoje populacije starije od 12 godina, dok je buster dozu primilo oko 60 odsto onih koji ispunjavaju uslove.

Bilo je nekoliko slučajeva policijskih istraga o lažnim zdravstvenim propusnicama, uključujući slučaj jednog zubara koji je na vakcinaciju došao sa silikonskom lažnom rukom.

Nakon što ga je njegov trik doveo pod krivičnu istragu, zubar je objavio da se vakcinisao i rekao da samo protestuje protiv vladinih mjera obavezne vakcinacije za zdravstvene radnike, podsjeća AP.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

У акцији “Филм” ухапшене двије особе и одузето око 900 грама марихуане

Radio Brčko

Brčko: Policija izvršila pretrese i uhapsila dvije osobe

Radio Brčko

Bivši vaterpolista “Partizana” i “Crvene zvezde” priznao da je polno uznemiravao Nevesinjke

Radio Brčko