RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

U nedjelju se održava “Pojedinačno šahovsko prvenstvo Brčko distrikta BiH 2019. godine”

Šahovski klub „Magnus“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine organizuje „Pojedinačno šahovsko prvenstvo Brčko distrikt Bosne i Hercegovine 2019. godine“, koje će se održati u nedjelju, 22. decembra 2019. godine, sa početkom u 10:00 sati, u prostorijama kluba, na adresi Islahijet broj 6, Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, te poziva sve ljubitelje ove drevne igre da se odazovu i uzmu učešće na istom.

Plasman prvenstva odredit će rezultati koje ostvare šahisti odmjeravajući snage na 64 crno-bijela polja u švicarskom sistemu igre, u sedam kola, u tempu igre od 15 minuta po igraču za cijelu partiju po FIDE pravilima za ubrzani šah.

Pravo sudjelovanja imaju svi registrovani igrači koji djeluju na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine ili igrači koji imaju prebavilište na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koji se prijave do 22. decembra 2019. godine, najkasnije do 09:30 sati, lično u prostorijama kluba, na e-mail adresu: sah.brcko@gmail.com ili na broj telefona: +387 60 30 53 680, te uplate učešće u iznosu od 10,00 KM. Igrači  koji pripradaju kategoriji kadeta oslobođeni su plaćanja učešća.

Organizator Prvenstva osigurava šahovske ploče, figure i šahovski sat.

Najboljem pojedincu na prvenstvu pripast će prigodna novčana nagrada u iznosu od 60,00 KM, dok su za drugo i treće mjesto predviđene nagrade u iznosu od 30,00 KM i 20,00 KM. Organizator je pripremio i posebne nagrade za najboljeg seniora Šahovskog kluba „Magnus“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, u iznosu od 40,00 KM, te šahovske garniture za najboljeg kadeta i kadetkinju Škole šaha „Magnus“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine. Svi nagrađeni pojedinci dobit će prigodne pehare.

Šahovski turniri su od velike važnosti za buđenje ljubavi i interesa za ovaj sport kako bi se on proširio na mlađe generacije i kako bi se nastavila tradicija igranja ove stoljećima stare igre. Šah je ispit uma, sposobnost taktiziranja, predviđanja poteza i otkrivanja novih varijacija koje će dovesti do željenog cilja a u okviru jasno određenih pravila. Zbog toga se trudimo da organizujemo ovakve i slične susrete u našem gradu, koji između ostalog doprinose i okupljanju istomišljenika i ljubitelja igre odmjeravanja snaga na crno-bijelom polju. Ljudi se upoznaju i druže, sklapaju se nova poznanstva i prijateljstva, stiču nova znanja. Bezbroj je prednosti uživanja u igri, stoga pozivamo sve šahiste takmičare da nam se pridruže u nedjelju.

Detalji i pravila:

Organizator: Šahovski klub “Magnus” Brčko distrikt Bosne i Hercegovine.

Mjesto održavanja: Islahijet broj 6, 76100 Brčko distrikt Bosne i Hercegovine (prostorije kluba).

Vrijeme održavanja: 22.12.2019. godine (nedelja)

  • otvaranje turnira: 22.12.2019. godine u 09:30 sati
  • početak turnira: 22.12.2019. godine u 10:00 sati
  • zatvaranje turnira: 22.12.2019. godine u 14:00 sati
  • proglašenje pobjednika, podjela nagrada i pehara: 15 minuta nakon završetka poslednjeg susreta.

Sistem takmičenja: Švicarski sistem u sedam (7) kola.

Tempo igre: 15 minuta po igraču za cijelu partiju po FIDE pravilima za ubrzani šah.

Upisnina: po igraču = 10,00 KM. (Kadeti su oslobođeni upisnine.)

Pravo sudjelovanja: svi registrovani igrači koji djeluju na području Brčko distrikt Bosne i Hercegovine ili igrači koji imaju prebivalište na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Parovi će se određivati metodom slučajnog izbora, pomoću računara.

Način prijave: putem e-mail adrese: sah.brcko@gmail.com // na broj telefona: +387 60 30 53 680 // lično u prostorijama kluba od 09:00 do 09:30 sati na dan početka turnira.

Šahovski klub “Magnus” Brčko distrikta BiH osigurava ispravan šahovski sat i šahovske garniture.

Nagradni fond:

  1. mjesto: 60,00 KM
  2. mjesto: 30,00 KM
  3. mjesto: 20,00 KM

Specijalne nagrade:

  • Najbolji senior ŠK Magnus” Brčko distrikta BiH: 40,00 KM;
  • Najbolji kadet Škole šaha “Magnus” Brčko distrikta Bosne i Hercegovine: šahovska garnitura;
  • Najbolja kadetkinja Škole šaha “Magnus” Brčko distrikta Bosne i Hercegovine: šahovska garnitura.

Pobjednici će biti nagrađeni peharima.

Napomena: Za vrijeme igre igrači su dužni isključiti mobilne telefone. U slučaju da igraču zvoni mobilni telefon u Sali, isti se kažnjava opomenom, a u slučaju ponavljanja prijestupa kaznit će se gubitkom partije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Šahista Pištalović iz Brčkog bez poraza na turniru „Batajnica 2016“

Admir Kadrić

Brčko: Održano 14. Prvenstvo u šahu za osobe s invaliditetom

Admir Kadrić

Drugi pokušaj šahovskog prvenstva za osnovce

Admir Kadrić