RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

U Pekingu danas svečano otvorenje Zimskih olimpijskih igara

Svečano otvorenje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu bit će održano danas na veličanstvenom nacionalnom stadionu “Ptičije gnijezdo”.

Poznavajući bogatstvo i moć N.R. Kine, svjetska javnost očekuje da će svečano otvaranje Zimskih olimpijskih igara biti jednako impresivno i spektakularno kao i otvaranje Ljetnih olimpijskih igara 2008. godine. Najmnogoljudnija zemlja svijeta tada je priredila najveći i najskuplji olimpijski spektakl za koji nije štedjela sredstva.

Glavni reditelj ove ceremonije je 71-godišnji Zhang Yimou, filmski reditelj koji je bio glavni tvorac ceremonije otvaranja na Ljetnim olimpijskim igrama 2008. godine, koji je i ovaj put obećao pravi spektakl.

Svečano otvorenje OI u Pekingu počinje danas u 12.55 sati po našem vremenu.

Peking 2022. će biti veličanstveno okupljanje globalne sportske javnosti s 2.900 sportista iz više od 90 zemalja i regija svijeta, što će ovu olimpijadu postaviti na tron zimskih olimpijskih događaja.

Prvi put u historiji na zimskoj Olimpijadi nastupit će Saudijska Arabija i Haiti. Obje zemlje će imati jednog takmičara u veleslalomu – bliskoistočnu zemlju će predstavljat Fayik Abdi, a karipsku Richardson Viano.

Olimpijski tim Bosne i Hercegovine na XXIV zimskoj olimpijadi sačinjavaju sportisti Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić, Esma Alić (alpsko skijanje), Sanja Kusmuk i Strahinja Erić (skijaško trčanje) i sankaš Mirza Nikolajev. Njih predvodi pet trenera u borbi za osvajanje vrhunskog rezultata za Bosnu i Hercegovinu.

Čast da nose zastavu Bosne i Hercegovine na čuvenom stadionu “Ptičije gnijezdo” imat Muzaferija i Nikolajev.

Olimpijada u Pekingu će imati najizjednačeniji broj muških i ženskih sportista. Možda najimpresivniji podatak je spremnost Pekinga da u toku globalne pandemije koronavirusa prihvati svjetske olimpijske delegacije. Sportisti moraju biti u potpunosti vakcinisani, a borilišta su zatvorenog tipa kako bi se umanjili kontakti među učesnicima i eventualne zaraze.

Štafeta olimpijske baklje krenula je iz olimpijskog parka 2. februara, ali skraćenom rutom zbog epidemioloških mjera. Ona će proći kroz Peking, Yanqing i Zhangjiakou u provinciji Hebei.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Brčkom otvorena izložba slikara Zorana Suvajca Zografa

Suvad Alagić

Зимске олимпијске игре: Све више заражених међу спортистима

Radio Brčko

Пекинг шаље милијарду вакцина у Африку

Radio Brčko