RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

UEFA odlučna: I dalje smo protiv Super lige

Evropski nogometni savez (UEFA), predstavnici najvažnijih europskih liga, predstavnici sindikata nogometaša i predstavnici navijača na današnjem sastanku u Nyonu pokazali su da su i dalje protiv bilo kakvog projekta Super lige koji bi bio izvan sadašnje nogometne strukture na Starom kontinentu.

Sastanak je održan u sjedištu UEFA-e na zahtjev tvrtke A22 Sports koja je nedavno preuzela “propali” projekt Super lige, a na njemu su, uz čelnike krovne evropske nogometne organizacije predvođene predsjednikom Aleksanderom Čeferinom, sudjelovali predstavnici “Liga petice” (engleske Premier lige, španske LaLige, talijanske Serie A, njemačke Bundeslige i francuske Ligue 1), predstavnici pojedinih evropskih klubova, predstavnici igračkog sindikata FIFPRO, kao i predstavnici organizacije Evropskih nogometnih navijača.

Iz Uefe su priopćili da su svi oni “zajednički naglasili da njihovo protivljenje samoproglašenoj Super ligi ostaje jednako snažno danas kakvo je bilo od aprila 2021.”.

“U skladu s jedinstvom u evropskom nogometu, UEFA i ostali dionici su još jednom jednoglasno odbacili argumente koji prate projekte poput Evropske Super lige (ESL) toekom današnje rasprave. Sudionike su iznenadile tvrdnje izvršnog direktora A22 Sports da njihova kompanija ne predstavlja nijedan klub ni u kakvom svojstvu, uključujući tri kluba koji su nastavili podržavati projekt”, stoji u UEFA-inom saopćenju.

Real Madrid, Barcelona i Juventus su klubovi koji su nastavili vjerovati u projekt Super lige, kad su ga napustili svi ostali koji su trebali u njemu sudjelovati.

“Uefa i nogometni dionici ostaju predani temeljima evropskog nogometa, koji se baziraju na otvorenosti, solidarnosti i vrijednosti te služe širim ciljevima sportskih principa i društvenog interesa, a ne sebičnima i privilegiranima”, saopćili su iz UEFA-e.

Iz tvrtke A22 Sports su drugačije doživjeli sastanak na kojem su njihova trojica predstavnika bila suočena s velikim brojem sa suprotstavljene strane.

“Ono što smo mi doznali na ovom sastanku je da je postojeće stanje ono što zadovoljava UEFA-u”, izjavio je u saopćenju izvršni direktor kompanije Bernd Reichart koji je podsjetio da je monopolistička pozicijia krovne nogometne organizacije trenutačno predmet procesa pred Sudom pravde Evropske unije, koji će svoju presudu obznaniti početkom 2023.

(Vijesti.ba)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Nevakcinisani sportisti neće moći učestvovati u UEFA takmičenjima

Radio Brčko

Sarajevo:Više od 100 mališana poželjelo iz Sarajeva dobrodošlicu UEFA U-17 prvenstvu Evrope

Vladimir Matijević

УЕФА премјестила финале Лиге шампиона из Санкт Петербурга у Париз

Radio Brčko