Svijet

Američka vlada nudi nagradu od 10 miliona dolara za lociranje DarkSajd hakera

Vlada Sjedinjenih Država ponudila je nagradu za informacije o vođama kibernetičke kriminalne grupe DarkSajd, koja je nedavno izvela napad na jedan od glavnih američki naftovoda, javlja AFP.

U četvrtak je SAD objavio nagradu od 10 miliona dolara (8,6 miliona eura) za informacije koje će pomoći u lociranju vođa hakerske grupe za ronzver poznata kao ‘DarkSajd’.

Ucjenjivački softver (engl. ranzomve) je vrsta štetnog softvera koja korisniku uskraćuje pristup resursima na računaru i traži plaćanje otkupnine za uklanjanje postavljenih blokada.

Neki oblici ronzomvea kriptiraju datoteke, dok drugi jednostavno zaključavaju sistem te prikazuju poruku koja korisnika nagovara na plaćanje otkupnine.

To je najnoviji pokušaj zaustavljanja sajber-iznuđivanja kroz napade ove grupe, koju Vošinton okrivljuje za veliki prekid u radu naftovoda u maju ove godine.

Osim nagrade za lociranje vođa ove skupine, Stej Dipartman također nudi do 5 miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja i presuda bilo kojeg od njih, u bilo kojoj zemlji, koji pokuša da učestvuje u DarkSajd hakerskim napadima.

– Sjedinjene Države na taj način pokazuju svoju posvećenost zaštiti žrtava ronzomvea širom svijeta od eksploatacije od strane sajber kriminalaca – navodi se u priopćenju Stej Dipartmena.

FBI je rekao da se DarkSajd nalazi u Rusiji i da je odgovoran za hakerski napad u maju na ‘Kolonial’ naftovod.

Napad na naftni kompleks izazvao je višednevnu blokadu rada naftovoda i prekid dotoka, što je uzrokovalo rast cijena gasa i nestašicu goriva na jugoistoku SAD-a.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button