RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Australija će prisiliti Facebook i Google da njihovim medijima plate za objavljene vijesti

Australija će prisiliti Facebook i Google da njihovim medijima plate za objavljene vijesti, što je potez kojem je cilj zaštita nezavisnog novinarstva i koji će biti pod budnim okom cijelog svijeta.

Time će Australija postati prva zemlja koja će tražiti od internet kompanija da medijskim kućama plaćaju za novinski sadržaj, prema modelu sličnom autorskim pravima, i to će ove godine urediti zakonom.

– To bi bilo pošteno za poslovanje australskih medija. Moramo osigurati bolju konkurenciju, bolju zaštitu potrošača i održivo medijsko okruženje. – dodao je ministar finansija Australije.

Taj potez je uslijedio nakon što su se tehnološki divovi počeli braniti od strožije regulative širom svijeta i dan nakon što su američki zastupnici na kongresnom saslušanju napali Google i Facebook za zloupotrebu tržišne moći.

Medijske kompanije poput News Corp Australia, koja je dio medijske grupe News Corp Ruperta Murdocha, snažno su lobirale kod vlade da se američke kompanije dovedu za pregovarački sto usljed dugotrajnog opadanja prihoda od oglašavanja.

– Dok druge zemlje pričaju o nepoštenom i štetnom ponašanju tehnoloških divova, australska vlada prva je na svijetu koja je reagirala – rekao je izvršni direktor News Corpa Australia.

Istraživanje iz 2019. pokazalo je da je u proteklih deset godina ugašeno 3 000 novinarskih radnih mjesta u Australiji, jer su tradicionalne medijske kompanije potrošile svoj prihod od oglašavanja na Google i Facebook koji nisu plaćali ništa za medijski sadržaj.

Za svakih 100 dolara koji se potroše na online oglašavanje u Australiji, ne ubrajajući kratke novinske reklame, gotovo trećina ide Google-u i Facebook-u. Druge zemlje su probale prisiliti tehnološke divove na dogovor, ali nisu uspjele.

Medijske kompanije u Njemačkoj, Francuskoj i Španiji pokušale su donijeti nacionalne zakone o autorskim pravima koji bi prisilili Google da plati licence kad objavljuje isječke iz njihovih novinskih članaka.

Google je 2019. prestao francuskim korisnicima prikazivati isječke evropskih medijskih kuća, dok je najveća njemačka medijska kompanija Axel Springer dopustila da na pretrazi budu njene vijesti kada padne posjećenost njenih stranica.

Izvor: Noob.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Kazna od 1.000 evra zbog vrijeđanja Kurca

Radio Brčko

Sud u Australiji proglasio medije odgovornim za komentare čitatelja na Fejsbuku

Radio Brčko

У Аустралији око 4.000 људи у карантину

Radio Brčko