Svijet

Austrija: Recesija istorijske razmjere

Pandemija virusa korona i preduzete mjere za sprečavanje širenja uticale su negativno na austrijsku privredu, čiji je BDP u drugom kvartalu manji za 12,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
Austrijski Institut za ekonomska istraživanja ViFo ocjenjuje da je to recesija istorijske razmjere.

Smanjenje BDP-a u tom obimu je, kako ističu, nešto jedinstveno od kraja Drugog svjetskog rata.

Mjere za suzbijanje širenja virusa su dovele do masivnog pada potražnje, te do ogromnih gubitaka u turizmu, saobraćaju, trgovini, i uslugama, ali i umjetnosti, zabavi.

Osim toga i industrija je bila pogođena mjerama, pa je pala i izvozna potražnja.

Ekonomski institut IHS smatra da je recesija dostigla najniži nivo u drugom kvartalu i očekuje početak umjerenog rasta.

Austrijski instituti ViFo i IHS očekuju da će ove godine BDP pasti za između sedam i 7,3 odsto, a za iduću godinu prognoziraju rast od 4,3 do 5,8 odsto.

Izvor: Srna

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Back to top button
Close