RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Beč je domaćin svjetske konferencije o klimi: Djela, a ne očaj

U bečkom kompleksu Hofburg danas se pod pokroviteljstvom austrijskog predsjednika Alexandra van der Bellena održava šesta konferencija o zaštiti klime čiji inicijator je glumac Arnold Schwarzenegger, saopćile su vlasti Beča.

Obilježava i 30. godišnjica Samita o Zemlji kada su 154 zemlje u Rio de Janeiru dogovorile međunarodni ugovor o rješavanju problema siromaštva i uništavanja okoliša čime je postavljen temelj za klimatsku diplomatiju. Moto ovogodišnjeg skupa je “Pružanje nade – inspiracija za akciju”.

“Štetne emisije i dalje rastu, a pitanja klimatskih promjena i zagađenja zraka su danas značajnija nego ikad. Cilj je učenje na greškama iz prošlosti i fokusiranje na budućnost. Umjesto širenja negativnog raspoloženja, pokazat ćemo svijetu, šta je sve već moguće i kako možemo stvoriti čistu budućnost”, izjavio je domaćin konferencije Schwarzenegger.

Među učesnicima iz više od 50 zemalja će se, kao i do sada, naći poznate ličnosti iz oblasti politike, ekonomije i civilnog društva te govornici iz 15 država, koji će se transformaciji privrede i šanse za digitalizaciju.

Samitu će, osim Van der Bellena, prisustvovati i vicepredsjednik Evropske komisije zadužen za Evropski zeleni odgovor Frans Timmermans i Michael S. Reagan, rukovodilac Agencija za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Američkih Država.

Austrijski svjetski samit je, kako je navedeno, srce Schwarzeneggerove klimatske inicijative kojom se od 2017. podiže svijest o zagađenju okoliša i klimatskoj krizi, predstavlja konkretna rješenja iz cijelog svijeta te se njime potiče na akciju. U međuvremenu je postala jedna od najvećih klimatskih konferencija na svijetu, saopćile su gradske vlasti Beča.

Izvor: Klix

Foto: Philipp Lipiarski/Klix

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Beču privremeno otvorene dodatne ulice za pješake

Radio Brčko

Novo vozilo “wheels” osvaja bečke ulice

Radio Brčko

Bečki javni prijevoznik razvija aplikaciju za putnike oštećenog sluha

Radio Brčko