RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

BPD po stanovniku najviši u Europi i Americi

Nova mapa objavljena je na portalu “Reddit”, a prikazuje prosperitet zemalja svijeta, odnosno koliki je BDP po glavi stanovnika svake zemlje. Evropa, SAD, Kanada i Australija uvjerljivo prednjače u ovoj “igri”.

Što je i za očekivati, najmanji BDP po glavi stanovnika imaju afričke zemlje, a koji iznosi ispod 1.500 dolara po stanovniku. Tek pojedine zemlje Afrike kao što su Bocvana, Gabon ili Ekvatorijalna Gvineja, imaju nešto veći BDP, odnosno između 5.000 i 15.000 dolara po glavi stanovnika.

Daleko najbolja situacija je u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, Norveškoj, Švedskoj, Španjolskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Japanu ili Australiji gdje se bilježi BDP od 25.000 i više američkih dolara po glavi stanovnika.

Na “Redditovoj” mapi našle su se i zemlje Balkana koje se nalaze u rasponu BDP-a od 5.000 do 15.000 dolara po glavi stanovnika. Na primjer, Bosna i Hercegovina ima nešto više od 6.000 dolara po glavi stanovnika.

Najniži BDP u našoj regiji ima Albanija, a on iznosi od 1.500 do 5.000 dolara po glavi stanovnika.

Izvor i foto: Klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Veliki gradovi širom svijeta ograničili ili potpuno otkazali proslavu Nove godine

Radio Brčko

U svijetu u 2021. godini pritvoreno 293 novinara

Radio Brčko

BiH zabilježila blagi oporavak BDP-a

Radio Brčko