Svijet

Brisel zatražio da “Astra Zeneka” objavi ugovor

EU je zatražila od kompanije “Astra Zeneka” da objavi ugovor koji je potpisala sa evropskim blokom o isporukama vakcine protiv kovida 19, rekao je danas zvaničnik Unije.

“Astra Zeneka” se povukla iz sastanka sa EU koji je bio zakazan za danas, rekao je ovaj zvaničnik. Austrijski ministar zdravlja Rudolf Anšober izjavio je kasnije da će sastanak biti održan sutra i da misli da to “nije veliki problem”.

Direktor farmaceutske kompanije Paskal Sorio rekao je da je ugovor sa EU zasnovan na klauzuli o ulaganju maksimalnih napora i da ne obavezuje kompaniju na određene rokove za isporku vakcina.

Iz kompanije je ranije saopšteno da je EU naručila vakcine tri mjeseca poslije Velike Britanije.

Imunizacija stanovnišptva u zemljama EU odvija se sporo u poređenju sa državama u nekim drugim regionima, naročito sa bivšom članicom Britanijom. Proces prate problemi, a najveći je neredovnost isporuka vakcina.

“Astra Zeneka” je ranije saopštila da će u prvom kvartalu isporučiti manje vakcina zemljama EU nego što je ranije bilo najavljeno.

Zvaničnik EU rekao je Rojtersu prošle sedmice da je broj vakcina umanjen za 60 odsto, na 31 milion doza, a razlog su problemi u proizvodnji u fabrici u Belgiji.

EU je potpisala sa “Astra Zenekom” ugovor o nabavci 300 miliona doza vakcine pod uslovom da je ona odobrena kao bezbjedna i efikasna.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button