RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Mašović izrazio nadu u nastavak saradnje kroz obrazovanje i obuku

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović izrazio je nadu u nastavak pozitivne saradnje EU sa Oružanim snagama, kako u okviru obrazovanja i zajedničke obuke, tako i učešćem pripadnika Oružanih snaga u EU vođenim misijama u svijetu, kao i o daljoj izgradnji odbrambenih kapaciteta.

Na sastanku generalštabova/štabova EU u sjedištu Vojnog komiteta u Briselu, Mašović je izrazio privrženost Oružanih snaga evroatlantskim integracijama, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

Učesnici sastanka razgovarali su o EU vođenim misijama, između ostalih i o onoj u Centralnoafričkoj republici, u kojoj učestvuju i Oružane snage BiH, te o globalnoj bezbjednosnoj situaciji, pri čemu je zaključeno da je neophodno dalje jačanje odbrambenih kapaciteta.

Na marginama sastanka, Mašović se susreo sa vrhovnim komandantom savezničkih snaga za Evropu, generalom Kristoferom Kavolijem, te sa načelnicima generalštabova više zemalja, sa kojima je razgovarao o bezbjednosnim izazovima sa kojima se suočava svijet, ali i BiH.

Razgovarano je i o jačanju bilateralne saradnje između oružanih snaga savezničkih zemalja i Oružanih snaga BiH u okviru različitih vidova kooperacije.

Načelnici generalštabova izrazili su spremnost za pružanje pomoći Oružanim snagama, s ciljem jačanja sposobnosti, kao i podršku odbrambenom sistemu na putu ka evroatlantskim integracijama.

Sastanku Vojnog komiteta EU predsjedavao je general Robert Briger.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Preduzetničke vještine neophodne mladima u BiH

Radio Brčko

U EU od sada sa dvije kutije cigareta umjesto sa „štekom“

Radio Brčko

Da li će EU skinuti Srbiju sa “korona crvene liste”?

Radio Brčko