RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Bugarska zabranila uvoz 1.546 tona namirnica iz trećih zemalja

Ukupno 1.546 tona namirnica, koje ne zadovoljavaju propise o hrani, a uvezene su iz trećih zemalja bilo je zabranjeno na tržištu Bugarske i EU u prvoj polovini 2021. godine, saopćila je bugarska Agencija za sigurnost hrane, prenosi bugarska novinska agencija BTA.

Na granici je tokom prošle godine zaustavljeno 2.100 tona hrane.

Među hranom neživotinjskog porijekla pošiljke bibera najčešće ne zadovoljavaju potrebe. Od početka godine zabranjeno je 407 tona zbog prekomjernih ostataka pesticida.

Prehrambeni proizvodi koji sadrže i proizvode biljnog porijekla i prerađene proizvode životinjskog porijekla najčešće su zaustavljeni na graničnim kontrolama, od toga čak 23,4 tone zbog nepotpune dokumentacije. U istoj kategoriji prehrambeni inspektori prijavili su preko 23 tone zabranjenih janjećih iznutrica i preko 20 tona mliječnih proizvoda.

Sva hrana za koju je granična kontrola utvrdila da ne zadovoljava propise nije smjela na teritorij Bugarske i EU. U skladu s propisima EU-a i bugarskim zakonodavstvom, proizvodi su poslani na uništavanje ili su vraćeni u zemlju porijekla.

Upozorenja o zaplijenjenim proizvodima koji se moraju prijaviti u sistem brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) podnesena su odmah.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Guverner Texasa zabranjuje obaveznu vakcinaciju za zaposlenike

Radio Brčko

ЦИК БиХ: Забрана објављивања резултата истраживања јавног мњења почела у 7 часова

Radio Brčko

Продужетак ванредног стања у Бугарској до 15. јула

Radio Brčko