RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Čelnici BRICS-a na samitu razgovarali o ekonomiji nakon COVID-a i o Afganistanu

Trinaesti po redu samit država BRICS-a održan je ove godine u online formatu, a predsjedavajući je bio indijski premijer Narendra Modi, javlja Deutsche Welle.

Članovi su razgovarali o ekonomskom oporavku, naglašavajući važnost globalnog programa cijepljenja.

Trinaesti samit zemalja BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) održan je u četvrtak uvečer, na kojem su lideri pet zemalja razgovarali o finansijskom oporavku nakon COVID-a, kao i o situaciji u Afganistanu.

Samitom pet država predsjedavao je indijski premijer Narendra Modi, a prisustvovali su mu ruski predsjednik Vladimir Putin, brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, kineski predsjednik Xi Jinping, južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa.

– Tražio sam od država BRICS-a da doprinesu globalnom oporavku nakon pandemije COVID-a pod motom ‘Gradite otporno, inovativno, vjerodostojno i održivo’ – napisao je Modi u svom tvitu.

Tema samita, po izboru Indije, bila je ‘Saradnja unutar BRICS-a radi kontinuiteta, konsolidacije i konsenzusa’.

U zajedničkom saopćenju naglašena je važnost globalnog programa vakcinacije kao i “naučno zasnovana i objektivna procjena sigurnosti i efikasnosti vakcina od strane regulatora u cijelom svijetu”.

Govoreći o situaciji u Afganistanu, Putin je rekao da je Rusija “zainteresovana da zaustavi tok migracija” i da želi da Afganistanci “žive mirnim i dostojanstvenim životom u svojoj domovini”.

– Rusija, baš kao i njeni partneri iz BRICS-a, dosljedno podržava uspostavljanje dugo očekivanog mira i stabilnosti u zemlji – dodao je.

U zajedničkom saopćenju nije spomenuta novoformirana talibanska vlada u Afganistanu, već je naglašena “potreba rješavanja humanitarne situacije i poštovanja ljudskih prava, uključujući prava žena, djece i manjina”.

U saopćenju se osuđuju nedavni napadi u blizini aerodroma Hamid Karzai i osuđuje se ,,terorizam u svim njegovim oblicima”.

Pet zemalja, koje  učestvuju  sa 24 posto u svjetskoj ekonomsoj  proizvodnji i sa 16 posto u svjetskoj trgovini, potpisale su ukupno 74 različite tačke, uključujući i ono što se činilo kao kritika bilateralnih sankcija, poput onih koje su izrečene članicama BRICS-a Rusiji i Kini od zapadnih sila poput SAD -a ili EU.

– Ponovno potvrđujemo isključivu nadležnost Vijeća sigurnosti UN-a za izricanje sankcija i dodatno naglašavamo imperativ suzdržavanja od mjera prisile koje nisu zasnovane na međunarodnom pravu, posebno Povelji UN-a – navodi se u saopćenju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.