Svijet

Dogovorena zajednička pravila za minimalne zarade u EU

Evropska unija dogovorila je danas zajednička pravila za minimalne plate u bloku od 27 zemalja, privremenim sporazumom o mjerama osmišljenim da promovišu kolektivno pregovaranje i bolju primjenu postojećih uredbi o minimalnoj zaradi.

Evropski parlament i Evropski savjet, koji grupišu zemlje članice bloka, saopštili su da su njihovi pregovarači noćas postigli privremeni sporazum koji tek treba da bude potvrđen formalnim glasanjem u obje institucije.

U oktobru 2020. godine Evropska komisija je započela pregovore sa prijedlogom koji postavlja zajednička pravila za minimalnu zaradu, ali ne i sam nivo minimalne zarade.

Šef Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je dogovor o nacrtu zakona koji treba da smanji nejednakost u platama i siromaštvo zaposlenih.

“EU je ispunila svoje obećanje. Nova pravila o minimalnim zaradama će zaštititi dostojanstvo rada i osigurati da se rad isplati”, rekla je ona u saopštenju.

Sporazum znači da će zemlje EU morati da procijene da li su njihove postojeće zakonske minimalne zarade dovoljne da obezbjede pristojan životni standard, saopštio je Evropski parlament.

Zemlje u kojima je manje od 80 odsto radnika obuhvaćeno kolektivnim pregovaranjem trebalo bi da uspostave akcioni plan sa jasnim vremenskim okvirom i konkretnim mjerama za proširenje ovakvog određivanja plata, navodi se u saopštenju Savjeta i Parlamenta.

Sporazum, takođe, uvodi obavezu za zemlje EU da uspostave sistem sprovođenja, uključujući pouzdano praćenje, kontrole i inspekcije na terenu radi rješavanja zloupotrebe podugovaranja, lažnog samozapošljavanja i neregistrovanog prekovremenog rada, saopštio je Evropski parlament.

Dogovor tek treba da bude potvrđen formalnim glasanjem i u Savjetu i u Evropskom parlamentu, pri čemu zemlje EU tada imaju dvije godine da implementiraju pravila EU u nacionalno zakonodavstvo.

Od 27 zemalja EU, šest ima plate utvrđene u kolektivnom pregovaranju između poslodavaca i sindikata, a 21 ima zakonsku minimalnu zaradu koju utvrđuje Vlada.

Izvor: BHRT

Foto: Srna (J.K.)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button