RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

EU i Britanija dogovorili nacrt sporazuma o Brexitu

Pregovarači Evropske unije i Velike  Britanije u četvrtak su dogovorili nacrt sporazuma o Brexitu, koji još treba odobrenje država članica EU i britanskog parlamenta.

– Došli smo do njega! To je pošten i izbalansiran sporazum za EU i za Ujedinjeno Kraljevstvo, i testament je našoj predanosti da nađemo rješenje – piše u tweetu predsjednik Evropske komisije  Jean-Claude Juncker.

Britanski premijer Boris Johnson piše u tweetu da su dvije strane postigle “sjajan novi sporazum” i zatražio je od britanskih poslanika da ga ratificiraju na vanrednom zasjedanju u subotu.

Juncker je saopćio da će preporučiti 27 država članica da tokom dana podrže sporazum na svom samitu u Bruxellesu.

Vrijednost funte porasla je na svjetskim tržištima nakon objave da su EU i Britanija postigle provizorni sporazum o Brexitu.

Vrijednost funte, koja je vrludala u protekloj sedmici zbog kontradiktornih izvještaja o napretku u pregovorima, porasla je na 1,2934 dolara s 1,2805  zabilježenih na jutarnjem trgovanju, prenosi Associated Press.

Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Potpisan Sporazum o načinu kontrole uplate i mjerama naplate doprinosa za zdravstveno osiguranje

Sanita Jerković Ibrahimović

Britanija finalizirala Brexit napuštanjem jedinstvenog tržišta EU

Radio Brčko

Velika Britanija neće primati nekvalifikovane radnike nakon Brexita

Radio Brčko