RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Započinje inspekcijska kontrola izdavanja fiskalnih računa

U proteklih mjesec i po dana od kako je zaživjela fiskalizacija na području Brčko distrikta, Finansijska policija Poreske uprave je izvršila gotovo 200 kontrola kod onih privrednih subjekata koji nisu nabavili fiskalnu kasu i nisu ušli u sistem fiskalizacije .

Davor Ninić šef Finansijske inspekcije ističe “da je u navedenom vremenu na području grada, prigradskih naselja i Tržnice Arizona kontrolisan 181 privredni subjekat te da njih 84 nisu imali fiskalnu kasu. Kod svih njih inspekcija je sačinila službenu zabilješku i izdala zapisnike na koje postoji mogućnos ulaganja prigovora”.

Prigovore rješavana komisija Poreske uprave koja će u slučaju odbijanja prigovora  odlučiti da se svim onim obveznicima kojima je odbijen prigovor izda prekršajni nalog. U takvoj situaciji obveznici mogu tražiti i sudsko odlučivanje ili mogu platiti kaznu koja će ako bude plaćena u roku od osam dana biti umanjena za 50 procenata od punog iznosa koji se kreće do dvije hiljade maraka.

“Ovo je bila jedna od posljednjih aktivnosti u procesu inicijalne fiskalizacije odnosno uvođenja privrednih subjekata u sistem fiskalizacije i njenim okončanjem najavljujem početak inspekcijskih kontrola u provjeri izdavanja fiskalnih računa kod svih pravnih lica u Brčko distriktu” dodao je Ninić.

Inspekcija će vršiti blic kontrole i to uglavnom poslije radnog vremena i tokom vikenda jer je primijećeno da se tada najmanje izdaju fiskalni računi.

Ninić je pozvao sve pravne subjekte da izdaju fiskalne račune jer se kazne za  neizdavanje kreću od 500 do 2000 KM, ali je isto tako istakao i obavezu kupaca da traže izdavanje fiskalnog računa.

U sistemu fiskalizacije u Brčko distriktu je preko 2500 pravnih subjekata.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Poreska uprava oporezuje obveznike koji ostvaruju prihode iz inostranstva

Mirsad Arnautović

Brčko: Obavještenje za porezne obveznike koji su ostvarili oporezive prihode iz inostranstva

Radio Brčko

Brčko: Plan prikupljanja poreza na nekretnine za ovu godinu biće ostvaren

Suvad Alagić