RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Europska komisija izrazila interes za razvoj obostrano korisnog partnerstva s Turskom

Europska komisija je u srijedu priopćila da je Europska unija (EU) zainteresirana za razvoj uzajamno korisnog partnerstva s Turskom.

“Europska unija očigledno ima strateški interes da razvije obostrano koristan odnos s Turskom i održi stabilno i sigurno okruženje u istočnom Mediteranu”, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Žozef Borlje na konferenciji za novinare u Briselu zajedno s europskim povjerenikom Oliverom Varheljijem, gdje su predstavili zajednički izvještaj o odnosima Turske i EU.

EU je identificirala niz mogućih opcija za angažman s Ankarom, rekao je Borelj, dodajući da je Europska komisija predložila nastavak dijaloga o ažuriranju Carinske unije s Turskom, kao i preduzimanje više koraka u trgovini, investicijama, migracijama i liberalizaciji viznog režima.

Turski predstavnici dugo su tražili ažuriranje Carinske unije, kao i da Europska unija održi svoja obećanja o liberalizaciji viznog režima data u okviru pakta o neregularnim migrantima iz 2016. godine.

Komisija je predložila da se “poduzmu svi napori da se premoste ključne razlike” između Ankare i Europske unije.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.