RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Završen Javni poziv za energetsku učinkovitost u stambenim objektima

Javni poziv za dodjelu sredstava iz proračunske podrške Europske unije za provođenje mjera energetske učinkovitosti u stambenim objektima za 2023. godinu je završen i ukupno su prijavljene 163 osobe.

Predstojnik Pododjela za razvoj strategije komunalnih usluga pri Odjelu za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta, Predrag Ljubojević kazao je da je u tijeku izbor onih koji u potpunosti ispunjavaju kriterije Javnog poziva za provođenje mjera energetske učinkovitosti u stambenim objektima, nakon čega će se objaviti preliminarna lista.

„Kriteriji koji su se morali ispuniti su da je objekt u vlasništvu i da ima građevinsku dozvolu, odnosno da je legalan, zatim vrlo važno je da se u tom objektu živi, te su se trebali donijeti uvjerenja o prebivalištu ili tri posljednja računa od struje s preko 300 kilovata potrošene energije i fotografije objekta na kojem je urađena neka vrsta utopljavanja“, naveo je Ljubojević.

Pored navedenih kriterija, jasno je naznačeno da se radovi moraju odnositi na vanjsku izolaciju objekta, odnosno fasadu, izmjenu stolarije ili ugradnju sustava grijanja, kao na primjer toplotna pumpa ili peć na pelet i slično.

„Maksimalni iznos bespovratnih sredstava po ovom Javnom pozivu koji se korisniku može dodijeliti je 50 posto od ukupne investicije, ali ne više od 5.000 KM i novac se dodjeljuje po završetku svih radova na samom objektu, a aplikanti su morali naglasiti da imaju novčana sredstva za realizaciju utopljavanja stambenog objekta“, dodao je Ljubojević.

Novčana sredstva iz proračunske podrške Europske unije za provođenje mjera energetske učinkovitosti u stambenim objektima su ove godine realizirana na području Brčko distrikta kao pilot projekt i ukupan iznos sredstava je 195.000 maraka, a Predrag Ljubojević se nada da će se i u buduće ovakvi projekti nastaviti realizirati u Distriktu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.