RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Evropska Unija plaća 15,5 evra po dozi vakcine kompaniji “Fajzer-Biontek”

Evropska Unija /EU/ plaća 15,5 evra po dozi vakcine kompaniji “Fajzer-Biontek”, navodi se u prvom ugovoru potpisanom sa dvije kompanije, koji je objavio španski dnevnik “Vangardija”.
Prema navodima iz ugovora sa “Fajzerom”, EU se saglasila da će u prosijeku plaćati 15,5 evra za prvih 200 miliona doza.

Postignuta je i saglasnost da se ista cijena plati za dodatnih 100 miliona doza koje su naručene unutar vremenskog roka određenog u ugovoru.

Nakon određenog roka, vakcine će biti plaćane 17,5 evra po dozi.

EU je u januaru potpisala drugi ugovor za dodatnih 300 miliona doza sa “Fajzer-Biontekom” i zvaničnici bloka su zadržali istu cijenu kao i u prvom ugovoru.

U ugovoru se, takođe, navodi da je EU u decembru unaprijed uplatila 700 miliona “Fajzer-Bionteku” da bi osigurala prvih 200 miliona doza.

Evropski blok trenutno pregovara i o trećem ugovoru za ukupno 1,8 milijardi doza sa dvije kompanije za 19,5 evra po dozi, a imaće strože uslove isporuke i opciju da EU ojača vakcine radi novih sojeva virusa.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Odgađa se proces odobravanja ruske vakcine Sputnik V u Evropskoj uniji

Radio Brčko

EU izvezla više od milijardu vakcina protiv kovida 19 u više od 150 država

Radio Brčko

EU proširila listu zemalja sigurnih za putovanje, BiH i dalje ne spada u tu grupu

Radio Brčko