Svijet

Facebook optužen da primorava zaposlene da se vrate u urede

Više od 200 zaposlenih u Facebooku širom svijeta optužilo je u otvorenom pismu kompaniju da ih primorava da se vrate u urede uprkos riziku od koronavirusa.

Moderatori sadržaja Facebooka tvrde da kompanija “bespotrebno izlaže riziku njihove živote radi profita”.

Oni su pozvali Facebook da usvoji izmjene politike poslovanja kojima bi dozvolila nastavak rada na daljinu i druge beneficije, kao što je bonus zbog rizika, prenosi BBC.

Facebook je saopćio da većina potpisnika pisma radi od kuće i da će nastaviti da rade na taj način do kraja pandemije.

“Vjerujemo u otvoren interni dijalog, ali takvi razgovori moraju da budu iskreni”, naveo je glasnogovornik kompanije.

Facebook je u augustu saopćio da zaposleni u kompaniji mogu da rade od kuće do ljeta 2021.

Ta društvena mreža, međutim, zapošljava hiljade radnika na ugovor koji zvanično rade za druge kompanije, koji su zaduženi da uoče objave koje sadrže kršenje politike kompanije, kao što su spamovi, zlostavljanje djece ili dezinformacije.

Zaposleni su u otvorenom pismu naveli da je poziv da se vrate u urede došao nakon što je propao Facebookov pokušaj da se u većoj mjeri osloni na vještačku inteligenciju za uočavanje problematičnih objava.

Tvrde da ih kompanija, suočena sa rastućim pritiskom da se oslobodi mržnje i diskriminacije na mreži, prisiljava da se vrate u urede.

“Potrebni smo Facebooku. Vrijeme je da to priznate i počnete da cijenite naš rad. Nemoralno je da žrtvujete naše zdravlje i sigurnost zbog profita”, poručili su moderatori sadržaja u Facebooku.

Pozvali su Facebook da uvede promjene kako bi omogućio daljnji rad i ponudi druge pogodnosti, poput plaćanja opasnosti.

Facebook je rekao da “većina” recenzenata sadržaja radi od kuće.

” Većina od 15.000 globalnih recenzenata sadržaja radi od kuće i nastavit će to raditi za vrijeme trajanja pandemije”, reko je glasnogovornik kopmanije.

U augustu je Facebook rekao da bi osoblje moglo raditi od kuće do ljeta 2021. godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Back to top button