RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

“Fajzer” i “Biontek” vakcina efikasna u sprečavanju asimptomatičnih slučajeva zaraze

Kompanije “Fajzer” i “Biontek” saopštile su da podaci iz Izraela pokazuju da je njihova vakcina protiv kovida 19 pokazala efikasnost od 94 odsto u sprečavanju asimptomatičnih slučajeva zaraze virusom korona.

U saopštenju se navodi da podaci pokazuju da vakcina može da značajno smanji stopu prenošenja virusa.

Kompanije tvrde da je najnovija analiza podataka dobijenih od Izraela pokazala da je efikasnost vakcine u sprečavanju simptomatične zaraze, težih oblika oboljenja i smrti 97 odsto, što je praktično u skladu sa efikasnošću od 95 odsto u posljednjoj fazi kliničkih ispitivanja u decembru.

Analiza pokazuje da lica koja nisu vakcinisana imaju 44 puta veću šansu da razviju simptomatični oblik kovida 19 i 29 puta veću vjerovatnoću da umru od posljedica zaraženosti u odnosu na one koji su se vakcinisali.

Podaci su registrovani u periodu od 17. januara do 6. marta, ali još nisu prošli stručnu recenziju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U BiH danas dopremljeno 10.530 doza cjepiva BioNTech/Pfizer

Radio Brčko

Naučnici pozvali svjetske vlade da odgode davanje druge doze Pfizerove vakcine

Radio Brčko

Први контингент “фајзер-бионтек” вакцина стиже у Црну Гору

Radio Brčko