RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Финска: Пси брже открију коронавирус од ПЦР тестова

Специјално дресирани пси могу да открију заражене вирусом корона са прецизношћу пи-си-ар /ПЦР/ тестова, али то чине у краћем року, наводе фински стручњаци.

Три пса – Kоси, ЕТ и Мина, оњушила су 2.200 путника од када је постављена кабина за тестирање у ходнику којим пролазе путници који су допутовали на Аеродром Хелсинки-Ванта и открила вирус код 0,6 одсто особа.

Иако ће експеримент још трајати, први резултати су, углавном, једнаки стопи откривања ПЦР тестовима, који се, такође, спроводе међу путницима /добровољцима/ по доласку на аеродром.

“Спровели смо између 16.000 и 17.000 ПЦР тестова на аеродрому и мање од један одсто је позитивно”, прецизирао је Тимо Аронкуто, замјеник градоначелника града Ванта, на конференцији за новинаре.

Резултати које су остварили пси готово су идентични резултатима ПЦР тестова.

Експерименти спроведени у првом таласу показују да пси могу открити вирус корона уз готово 100 одстотну прецизност и до пет дана прије ПЦР тестова.

Стотињак путника дневно стоји у реду за бесплатно тестирање, за које је потребно марамицом прећи преко коже и затим је дати псу да је оњуши. Ако је узорак негативан, пас се не задржава код марамице.

На обуци је и четврти пас, њемачки овчар Вало, наводе агенције.

Научници универзитета у Хелсинкију, који су осмислили експеримент у сарадњи са стручњацима за псе трагаче, надају се да ће њихова истраживања подстаћи финску Владу да финансира ту методу и покрене је на туристичким локацијама и другим јавним окупљањима.

Фото: SCREENSHOT/YOUTUBE/VANTAA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Финска почиње да укида рестрикције

Radio Brčko

Slovenija od danas ponovo priznaje pi-si-ar testove iz BiH i Srbije

Radio Brčko

Цијена комерцијалног пи-си-ар /ПЦР/ теста у ФБиХ снижена на 96 КМ

Radio Brčko