RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Glavni grad Kine Peking ima prvi pad stanovništva od 2003. godine

Stopa smrtnosti u glavnom gradu Kine Pekingu premašila je stopu nataliteta u 2022. godini, pokazali su zvanični podaci u utorak, što predstavlja negativni prirodni priraštaj prvi put od 2003. godine.

Stopa smrtnosti u gradu od 21,84 miliona stanovnika, jednom od najnaseljenijih urbanih centara u zemlji, porasla je na 5,72 umrla na 1.000 stanovnika, dok je stopa nataliteta pala na 5,67 rođenih na 1.000 stanovnika, pokazala je zvanična statistika koju je objavila vlada u Pekingu.

Pad stanovništva u Pekingu bio je u skladu s nacionalnim trendovima, pri čemu je broj stanovnika Kine pao prošle godine prvi put u šest decenija, pod teretom rasta troškova života, posebno u velikim gradovima poput Pekinga, slabim ekonomskim rastom i promjenom stava prema podizanju porodice.

Početkom decembra, ukidanje strogih ograničenja na COVID-19 širom zemlje izazvalo je val infekcija i uzrokovalo nepoznat broj smrtnih slučajeva.

To je bilo prvo smanjenje prirodnog priraštaja stanovništva Pekinga od 2003. godine, s prirodnim prirastom stanovništva od minus 0,05 na 1.000 stanovnika prošle godine.

Podaci su zasnovani na uzorku ankete koja je počela 1. novembra, prema fusnoti u saopćenju, u kojoj nije precizirano koliko je dugo istraživanje trajalo.

Stopa nataliteta u Kini prošle godine iznosila je 6,77 rođenih na 1.000 ljudi, što je najniže u historiji, dok je stopa smrtnosti u zemlji, najveća od 1974. godine, iznosila 7,37 umrlih na 1.000 ljudi.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.