Brčko

Veliki broj pasa iz brčanskog azila spremno za udomljavanje

Sektor za zbrinjavanje napuštenih životinja u JP “Komunalno Brčko” već godinama uporedo sa uklanjanjem pasa lutalica sprovodi i redovne aktivnosti udomljavanja pasa koji se nalaze u njihovom azilu. Tako je od uspostave ovog azila do danas, udomljeno oko 2.000 pasa različitih uzrasta i pasmina.

U prošloj godini iz brčanskog azila u kojem je smješteno oko 500 pasa, građani su udomili 41 odraslog psa i 15 štenadi.

„Na žalost u zadnje dvije godine u vrijeme pandemije, značajno je smanjen broj udomljavanja pasa iz ovog azila, a s druge strane vlasnici čipovanih pasa sve češće svoje ljubimce dovode i ostavljaju u azil. Neki to čine iz ekonomskih razloga ili zbog oglaska u inostranstvo“, istakla je Željka Tomić, šef Sektora za zbrinjavanje napuštenih životinja u JP “Komunalno Brčko” pojašnjavajući kako i na koji način se može udomiti pas iz ovog azila.

Iz ovog sektora pozivaju  sve one koji žele da udome psa, da to mogu da urade svakog utorka i petka u periodu od 10:00 – 11:00 sati. Udomljavanju prisustvuju i veterinari Javne veterinarske stanice Brčko, koji mikročipuju pse.

JP “Komunalno Brčko”je proteklih godina uložilo značajna sredstva kako bi uslove boravka velikog broja pasa u azilu učinili što humanijim, te je tako izgrađeno i 50 novih kućica za smještaj pasa, novi pristupni plato i ulazna kapija u azil.

Nedavno izloženi Regulacioni plan Industrijske zone Mc Gavern u čijoj blizini se nalazi i trenutni azil za sada ne  predviđa iseljevanje ovog objekta sa tog lokaliteta, te iz JP “Komualno Brčko” u narednom periodu najavljuju i druga ulaganja u prateće objekte, prije svega za smještaj uposlenika azila, te privremenu veterinarsku ambulantu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!