RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Godišnja studija – Razina mora u Velikoj Britaniji raste brže nego početkom prošlog stoljeća

Razina mora raste mnogo brže nego prije jednog stoljeća, otkriva godišnja studija britanskog hidrometeorološkog zavoda Met Office.

Izvještaji o stanju klime također pokazuju da su više temperature novo normalno za Veliku Britaniju.

Aktivisti za zaštitu prirode upozoravaju da proljeće dolazi sve ranije te da se biljni i životinjski svijet ne razvijaju dovoljno brzo da bi se prilagodili klimatskim promjenama.

Izvještaj ponovno naglašava načine na koje klimatske promjene utiču na cjelokupni život u Velikoj Britaniji.

Met Office u studiji je ispitao klimatske i vremenske događaje za 2021. uključujući ekstremne vremenske prilike poput oluje Arwen koja je uzrokovala razorne poplave, piše BBC.

Razina mora porasla je za oko 16,5 cm od 1900. godine, ali Met Office kaže da se stopa rasta povećava. Sada razina mora raste za 3-5,2 mm godišnje, što je više nego dvostruko u odnosu na stopu porasta početkom prošlog stoljeća.

To ima za posljedicu da je više dijelova obale izloženo snažnim olujnim udarima i vjetrovima, nanoseći štetu okolišu i domovima. Naučnici kažu da je oko 500.000 domova u Velikoj Britaniji u opasnosti od poplava.

Izvještaj također kaže da iako klima u Ujedinjenom Kraljevstvu 2021. nije bila neuobičajena prema modernim standardima, prije 30 godina bila bi netipična. To je zato što klimatske promjene mijenjaju planetu, čineći više temperature normalnim.

Izvor: Fena
Foto: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Klimatske promjene povećavaju vjerovatnoću ekstremnih kišnih padavina

Radio Brčko

Istraživanje pokazalo da se klimatske promjene u Alpama vide iz svemira

Radio Brčko

UN: Čovječanstvo ulazi u spiralu samouništenja

Radio Brčko