RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Klimatske promjene povećavaju vjerovatnoću ekstremnih kišnih padavina

Klimatske promjene povećavaju vjerovatnoću ekstremnih kišnih padavina, i time i poplava poput onih u Njemačkoj prošlog mjeseca, navodi se u studij objavljenoj u utorak.

Uzimajući u obzir trenutne klimatske uslove, može se očekivati da regija zapadne Evrope bude pogođena takvim katastrofalnim pojavama otprilike jednom u 400 godina, ustanovio je međunarodni tim koji uključuje i naučnike.

Dok temperature nastavljaju da rastu, ekstremne kišne padavine postaju sve češće. Ukoliko temperatura poraste za još 0,8 stepeni Celzijusa, učestalost takvih dešavanja povećat će se na svakih 300 godina, a intenzitet obilnih kiša također će se pojačati.

Naučnici su istražili regiju koja pokriva Francusku, zapadnu Njemačku,  istočni dio Belgije, Nizozemsku, Luksemburg i sjever Švcarske, i postavili pitanje kolika je vjerovatnoća da kompletna regija bude zahvaćena obilnim kišama i do kojeg obima na njih imaju uticaj povišene temperature širom svijeta.

Vjerovatnoća takvih katastrofa povećana je faktorom između 1,2 i 9 krajem 19. stoljeća , a maksimalna količina kiše veća je između 3 i 19 posto.

– Kada se svi raspoloživi dokazi ujedine, to nam daje veće uvjerenje da klimatske pomjene izazvane ljudskim aktivnostima povećavaju vjerovatnoću i intenzitet takvih dešavanja, a te promjene nastavit će se u rapidno zagrijanom vremenu – navode autori studije.

Studija je izvedena u okviru Inicijative doprinosa svjetskom vremenu, koja istražuje moguće posljedice klimatskih promjena po ekstremna klimatska dešavanja, prenosi dpa.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Godišnja studija – Razina mora u Velikoj Britaniji raste brže nego početkom prošlog stoljeća

Radio Brčko

Univerzitetsko-klinički centar RS-a prvi na svijetu uradio studiju o ranim danima infekcije virusa korona

Radio Brčko

Na hiljade ljudi demonstriralo protiv klimatskih promjena

Radio Brčko