RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Građevinari u Austriji i Njemačkoj suočeni sa nedostatkom i poskupljenjem građevinskog materijala

Rat u Ukrajini izazvao je velike probleme po građevinare u Austriji i Njemačkoj, koji su suočeni sa nedostatkom građevinskog materijala i njegovim stalnim poskupljenjem zbog čega mogu stati građevinski radovi, a taj problem ne pogađa sve građevinske firme, nezavisno od veličine, pa i srpske preduzetnike.

Udruženja građevinara u Austriji usvojila su zajedničku rezoluciju u kojoj zahtijevaju efektivne mjere vlade za rješavanje problema u ovoj privrednoj grani.

Tako traže da javni i privatni nalogodavci građevinskih poslova omoguće sklapanje novih ugovora sa promjenljivim cijenama.

Već sada su mnoge građevinske kompanije, i pored punih knjiga dogovorenih poslova, prijavile zaposlene Servisu za zapošljavanje (AMS) zbog pretećeg ostanka bez posla.

Živojin Trifunović, vlasnik građevinske firme “Baulexx&Montage”, koji gradi u Austriji i Njemačkoj suočen je sa problemima nedostatka građevinskog materijala, zbog čega je već obustavio realizaciju novih projekata.

“Suočeni smo sa poteškoćama da nema građevinskog materijala. U Austriji i Njemačkoj nedostaje čelik, to jest može se i dalje naći, ali na mnogo teži način, obilaskom velikog broja proizvođača. Sada je neophodno obići tri, četiri, pet proizvođača da se dobije količina čelika koja je potrebna za gradnju planiranog objekta. Isto tako postoji problem sa Rigips profilima, staklenom vunom, stiroporom, ali i ekserima i šrafovima”, objasnio je on za Tanjug.

Prema njegovim riječima rukovodstvo firmi sada više ne može da se osloni na dosadašnje partnere u nabavci građevinskog materijala, već mora, u potrazi za raspoloživom količinom, mnogo vremena ulagati u kontaktiranju drugih firmi.

Trifunović kaže da se, kada se nađe građevinski materijal, često na isporuku mora dugo čekati.

“Za sada nismo morali obustaviti započete projekte, ali kasnimo sa gradnjom. Isto tako na samom početku kasnimo i sa novim projektima”, ukazao je on.

Trifunović ističe da postoji veliki problem oko cijena građevinskog materijala, zbog čega sada ponudu koju daje za izgradnju nekog objekta važi samo tri dana.

“Za projekte koji treba hitno da se pokrenu sada nema više ugovora sa fiksnom cijenom, već samo sa cijenom koja se na kraju ponovo razmatra, i nalogodavac mora doplatiti razliku nastalu na osnovu skoka cijene građevinskog materijala”, dodao je on.

Takođe kaže da građevinske firme više ne prihvataju nikakve rokove, jer se ne zna kada će dobiti isporučen potreban građevinski materijal.

Pored toga problem predstavlja i transport materijala, jer su se prevoznici ugovor obavezali na fiksne cijene, a sada je drastično skočila cijena goriva, pa im se posao više ne isplati.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Аустрија: Обавезна вакцинација од 1. фебруара

Radio Brčko

Аустрија уводи нову стратегију тестирања

Radio Brčko

Njemačka: Preporučena treća doza vakcine svim starijim od 18 godina

Radio Brčko