Svijet

Guterres: Samo hladne i čvrste činjenice trebaju biti naša vodilja za klimatsku politiku

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres pozvao je u ponedjeljak naučnike da iznesu “hladne, čvrste činjenice” kako bi natjerale vlade na donošenje politika koje suzbijaju klimatske promjene prije nego što se prijeđe ključni prag globalnog zagrijavanja, prenosi AP.

Njegovi komentari su uslijedili kada su se stručnjaci i zvaničnici iz cijelog svijeta okupili na jednonedeljnom sastanku u švicarskom alpskom gradu Interlakenu kako bi finalizirali posljednji od sedam izvještaja koje je izdao panel vrhunskih naučnika globalnog tijela od sklapanja Pariškog klimatskog sporazuma 2015. godine.

U video obraćanju delegatima, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da najnoviji izvještaj Međuvladinog panela za klimatske promjene “nije mogao doći u bitnijem trenutku.”

– Naš svijet je na raskrsnici – a naša planeta je na vjetrometini – rekao je on. “Približavamo se tački bez povratka; prekoračenja međunarodno dogovorene granice od 1,5 stepeni Celzijusa globalnog zagrijavanja.”

Taj prag, dogovoren u Parizu prije skoro osam godina i mjeren u odnosu na prosječne temperature u predindustrijskim vremenima, postao je mjerilo za klimatske naučnike koji upozoravaju na opasnosti od sve toplije planete.

Guterres je citirao nedavne izvještaje IPCC-a koji pokazuju da, iako su neki uticaji globalnog zagrijavanja već neizbježni, “moguće je ograničiti globalno zagrijavanje na 1,5 stepeni brzim i efektivnim smanjenjem emisija u svim sektorima globalne ekonomije“.

Neki naučnici se ne slažu s tim, napominjući da brzina kojom se staklenički plinovi upumpavaju u atmosferu čini ovu granicu gotovo nemogućom za dostići.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!