RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Vatrogasna jedinica Brčko: Prošle godine u saobraćajnim nesrećama smrtno stradalo šest osoba

Foto: Ilustracija

Pripadnici vatrogasne jedinice Brčko tokom prethodnih 12 mjeseci na cestama Brčko distrikta zbog saobraćajnih nesreća intervenisali su nekoliko puta. U prošloj godini prilikom intervencija evidentirano je šest smrtnih slučajeva zbog saobraćajnih nesreća, potvrdili su iz Profesionalne vatrogasne jedinice Brčko.

“Pored aktivnosti na gašenju požara u svom opisu djelovanja pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice nosioci su aktivnosti spašavanja unesrećenih u saobraćajnim nesrećama. Statistički gledano svake godine na području Brčko distrikta zabilježimo najviše do deset intervencija kada govorimo o spašavanju unesrećenih. Prošle godine na cestama u Brčko distriktu zbog saobraćajnih nesreća smrtno je stradalo šest osoba”, rekao je Senad Kamenjašević, šef Profesionalne vatrogasne jedinice

Prema njegovim riječima prije nepunih mjesec dana prilikom intervencije zabilježen je prvi smrtni slučaj u saobraćajnoj nesreći koji se desio u brčanskom naselju Bukvik.

“U večernjim satima 23. februara imali smo tešku saobraćajnu nesreću sa smrtnim posljedicama u naselju Bukvik u Brčkom. Uspjeli smo izvući jednog unesrećenog, ali nažalost podlegao je povredama u brčanskoj Bolnici”, dodao je Kamenjašević.

On je istakao da su uposlenici Profesionalne vatrogasne jedinice Brčko izuzetno opremljeni i obučeni za spašavanje unesrećenih u saobraćajnim nesrećama. Obuke pripadnika vatrogasne jedinice održavane su širom Evrope i zemalja regiona.

“Zbog svoje spremnosti, obučenosti i adekvatne opreme često intervenišemo i u susjednim opštinama i gradovima”, naglasio je Kamenjašević

Prema podacima iz Vatrogasne jedinice Brčko na cestama u Bosni i Hercegovini na dnevnoj bazi se desi do 85 saobraćajnih nesreća, od kojih 20 bude sa smrtnim ishodom ili težim povredama unesrećenih.

“Saobraćajne nesreće na cestama u Brčko distriktu se najčešće dešavaju zbog prebrze vožnje motornih vozila, vožnje pod dejstvom alkohola, te zbog nepoštivanja saobraćajnih propisa i niskog nivoa saobraćajne kulture”, dodao je Kamenjašević.

Vatrogasna jedinica Brčko od nedavno je sklopila i saradnju sa brčanskim udruženjem “Društvo psihologa” zbog čega žele svojim uposlenicima nakon intervencija pružiti psihološku pomoć kako ne bi imali trajne posljedice po zdravlje.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčanski vatrogasci upozoravaju na povećanu opasnost od nastanka požara tijekom sezone grijanja

Sandra Živković

Brčko: Vatrogasci spašavali povrijeđene u saobraćajnoj nesreći

Mirsad Arnautović

Набављена опрема за потребе Ватрогасне јединице у Брчком

Миљана Ђурђевић