Svijet

ICC odbacio prijedlog EU o formiranju posebnog tribunala za zločine u Ukrajini

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (ICC) osudio je prijedlog Evropske unije o osnivanju posebnog tribunala koji bi imao podršku Ujedinjenih nacija za procesuiranje zločina u Ukrajini, rekavši da je njegov sud sposoban efikasno se baviti ratnim zločinima počinjenim tamo.

Karim Kan odbio je plan koji je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila prošle sedmice da se uspostavi poseban sud za procesuiranje ruske invazije na Ukrajinu.

“EU je krivo formulirao zakon”, izjavio je Kan, braneći sposobnost svoje institucije da krivično goni visokorangirane političke osobe.

ICC sa sjedištem u Hagu pokrenuo je istragu o ratnim zločinima u Ukrajini, ali ne može procesuirati zločin invazije na drugu zemlju – jer Ruska Federacija nije potpisnica Rimskog statuta, ugovora kojim je osnovan sud.

U svojoj je objavi fon der Lajen navela da je ključno dobiti odobrenje od Ujedinjenih nacija kako bi se izbjegli problemi s imunitetom. Šefovi država, poput ruskog predsjednika Vladimira Putina, općenito se smatraju imunima od krivičnog progona dok su na dužnosti.

Fon der Lajen je rekla da će EU raditi s međunarodnim partnerima kako bi dobila “najširu moguću međunarodnu podršku” za tribunal, dok će nastaviti podržavati ICC.

Kan je priznao da ICC ne bi mogao procesuirati Putina za zločin agresije, ali bi se visokim zvaničnicima moglo suditi za ratne zločine ili genocid.

“Trebali bismo izbjegavati fragmentaciju i umjesto toga raditi na konsolidaciji – izjavio je Khan u obraćanju Skupštini država članica, godišnjem sastanku nadzornog tijela ICC-a.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!