RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Indija će ove godine lansirati digitalnu verziju rupije

Indijska ministrica finansija Nirmala Sitharaman najavila je da će ova zemlja lansirati digitalnu verziju rupije već ove godine.

U svom godišnjem govoru o budžetu Nirmala Sitharaman je također iznijela planove za porez od 30 posto na prihod od digitalne imovine. To bi stavilo profit od trgovanja ili prijenosa kriptovaluta i nepromjenjivih tokena u najviši porezni pojas u zemlji.

Indija je posljednja velika ekonomija koja je objavila zvaničnu virtuelnu valutu, dok Kina isprobava digitalni juan.

“Uvođenje digitalne valute centralne banke će dati veliki poticaj digitalnoj ekonomiji. Digitalna valuta će također dovesti do efikasnijeg i jeftinijeg sistema upravljanja valutama”, istakla je Sitharaman.

Ona je također rekla da su veličina i učestalost transakcija digitalne imovine stvorile imperativ da se osigura poseban porezni režim, gdje se oporezuju profiti od transakcija.

Porez bi se primjenjivao i na poklone digitalne imovine, pri čemu bi primaoci bili dužni platiti porez. Porezi za sve ostale transakcije bi se odbijali na izvoru.

Najava je uslijedila kada je Sitharaman predstavila godišnji budžet indijske savezne vlade. To je uključivalo povećanje potrošnje na infrastrukturu i proširene kreditne garancije malim preduzećima koja se bore.

Treća najveća ekonomija Azije teško je pogođena pandemijom s velikim gubitkom radnih mjesta i rastućom inflacijom.

Najava da će indijska centralna banka uvesti digitalnu valutu dolazi u pozadini politike demonetizacije zemlje. U međuvremenu, Kina isprobava digitalni juan uoči ovomjesečnih zimskih olimpijskih igara i zabranila je trgovinu i rudarenje kriptovalutama. U Velikoj Britaniji Banka Engleske i Trezor istražuju potencijalnu digitalnu valutu centralne banke.

Indijski plan za uvođenje digitalne rupije pozdravili su trgovci kriptovalutama. Sumit Gupta, suosnivač i izvršni direktor indijske berze kriptovaluta CoinDCX, rekao je za BBC da je inicijativa “dala legitimitet virtuelnoj digitalnoj imovini”. Gupta je također rekao da misli da bi oporezivanje digitalne imovine bilo dobro za tržište, ali vjeruje da je stopa previsoka.

“Porezna stopa od 30 posto jednaka je onoj koja se nameće na dobitke od špekulativnih aktivnosti kao što su lutrija, kockanje i druge igre na sreću. Predloženih 30 posto moglo bi djelovati kao amortizer za veće usvajanje”, rekao je.

Izvor: https://www.klix.ba/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Hiljade raseljenih i 41 poginula osoba u obilnim kišama na Šri Lanki i u Indiji

Radio Brčko

Nastavlja se akcija spašavanja radnika unutar tunela na Himalaji

Radio Brčko

U Indiji umrlo više od 130 ljudi jer su pili otrovni krijumčareni alkohol

Radio Brčko