RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Istraživanje pokazalo da se klimatske promjene u Alpama vide iz svemira

SNIJEG u europskim Alpama brzo se povlači i zamjenjuje ga vegetacija, što je vidljiva posljedica klimatskih promjena koja se može vidjeti iz svemira, pokazuje novo istraživanje. Znanstvenici sa Sveučilišta Lausanne i Basel koristili su satelitske podatke kako bi sastavili, kako tvrde, najsveobuhvatniju analizu promjena u produktivnosti vegetacije u Alpama. Istraživanje je objavljeno u časopisu Science.

Istraživački tim, predvođen profesoricom Sabine Rumpf sa Sveučilišta Basel, upotrijebio je satelitske podatke kako bi pokazao da se vegetacija nad drvoredom povećala u gotovo 80 posto Alpa u posljednja četiri desetljeća zbog klimatskih promjena. Snježni pokrivač također se smanjuje.

“Pokazalo se da su razmjeri promjene u Alpama ogromni”, rekla je Rumpf. “Alpske biljke prilagođene su teškim uvjetima, ali nisu baš konkurentne”, rekla je profesorica, dodajući da specijalizirane vrste gube prednost kako se uvjeti okoliša mijenjaju. “Jedinstvena biološka raznolikost Alpa pod velikim je pritiskom.”

“Već su neka područja bez snijega”

Istraživački tim je također analizirao opseg snježnog pokrivača nad drvoredom u regijama iznad 1700 metara, izuzev ledenjaka i šuma. Otkrili su da se snježni pokrivač “značajno” smanjio u gotovo 10 posto područja od 1984. godine i opisuju to kao “zabrinjavajući trend”.

“Ranije analize satelitskih podataka nisu identificirale takav trend”, rekao je Antoine Guisan sa Sveučilišta Lausanne. “Ovo smanjenje već je dovelo do toga da su neka područja uglavnom bez snijega”, rekao je Gregoire Mariethoz, također sa Sveučilišta Lausanne.

Izvor: INDEX

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Споразум о бољем суставу управљања ризиком од катастрофа између БиХ и Црне Горе

Radio Brčko

Godišnja studija – Razina mora u Velikoj Britaniji raste brže nego početkom prošlog stoljeća

Radio Brčko

Na hiljade ljudi demonstriralo protiv klimatskih promjena

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!