Šoljica tamne, baršunaste kafe predstavlja više od samo brze doze kofeina. Italijanski espresso je cijenjeni društveni i kulturološki ritual za koji ta zemlja namjerava podnijeti zahtjev da se uvrsti na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine.
Italijani popiju oko 30 miliona espressa dnevno, od Venecije do Sicilije, u porculanskim ili malim šoljicama, sa ili bez mlijeka – i svaku šoljicu smatraju gestom prijateljstva, piše AFP.
– Espreso je izgovor da kažete prijatelju da vam je stalo – kaže Masimilijano Rosati, vlasnik kafea Gambrinus u Napulju, koji je pomogao da se pripremi zahtjev za uvrštenje italijanske espresso kafe na UN-ovu listu svjetske nematerijalne baštine.
– Espresso kafa se pije svaki dan, u bilo koje vrijeme. To je zajednički trenutak, magični trenutak – rekao je on za AFP.
Da bi se smatrala pravom kafom, espresso mora imati “bogat i baršunast” okus i “lješnjak-smeđu do tamno-smeđu pjenu, sa žućkastim tonovima”, navode iz italijanskom institutu za espresso.
Mora imati dugotrajnu aromu koja ima “note cvijeća, voća, prepečenog hljeba i čokolade”, kažu u Institutu, osnovanom 1998. da bi se zaštitio espresso.
Zahtjev za uvrštenje u status baštine Ministarstvo poljoprivrede poslalo je italijanskoj nacionalnoj komisiji UNESCO-a, koja je mora dostaviti u sjedište tog tijela UN-a u Parizu do 31. marta.
Italija se već može pohvaliti nizom tradicija i običaja na listi, od lova na tartufe do napuljske pizze, mediteranske hrane i tradicionalne izrade violine u Cremoni, rodnom mjestu Antonija Stradivarija.
Ispijanje espressa “je obred, to je pomalo čak sveti čin”, rekla je penzionisana učiteljica Annamaria Conte (70) dok je ulazila u Gambrinus sa ogromnog trga Piazza del Plebiscito blizu obale mora u Napulju.
Neki vole kremšnite, male pice ili pržene loptice od tijesta sa svojim espressom dok čavrljaju između zalogaja.
– Kada odem u inostranstvo, vidim ljude kako čekaju u redovima za kafu, stoje u redu jedan iza drugog, možda na svojim mobitelima ili sjede u uglu s knjigom. Ovdje to nije tako – rekla je vlasnica Rosati.
– I dan danas postoji običaj u nekim dijelovima Napulja gdje, kada idete u posjetu nekome, ne nosite cvijeće ili kolače nego šećer i kafu – kazala je ona.
Angelo Moriondo iz Torina je 1884. godine patentirao prvu parnu mašinu za espresso, ali je Desiderio Pavoni u Milanu imao sredstva za razvoj i masovnu proizvodnju velikih industrijskih mašina.
Kasnije će mašine postati sveprisutne širom Italije, a svaka od 20 regija u zemlji pravila bi espresso malo drugačije – kraće, duže, manje ili više intenzivne, a uz to bi služili i mineralnu vodu.
Raimondo Ricci, vlasnik kafea Sant'Eustachio u historijskom centru Rima, kaže da skromni espresso ima moć da ubije osjećaj usamljenosti, čak i kada se pije sam, daleko od kafića.
– Ponekad kod kuće skuhamo kafu i društvo nam pravi ova mašina čije prisustvo ispunjava sobu, ispunjava kuću – rekao je on.
Aroma, kako je rekao, izaziva “uspomene na sretna vremena”.
Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na
USLOVI KORIŠTENJA.