Svijet

Italija ograničava broj turista u Veneciji

Italijanske vlasti najavile su da će uvesti ograničenja na dozvoljeni broj ljudi u Veneciji, u pokušaju da smanje masovni turizam u gradu.

Dosadašnji podaci pokazuju da je do sada oko 100.000 turista svaki dan moglo da prošeta gradskim trgovima. Ipak, za nekoliko sedmica više neće moći slobodno da obilaze grad, prenosi B92.

Putnici će moći da posjete grad samo ukoliko rezervišu on line svoju ulaznicu u iznosu od pet eura, a ulaznice će vrijediti samo jedan dan u cilju ograničavanja broja ulazaka.

– Cilj je obeshrabriti jednodnevni turizam, hit-and-run turizam, dolazak i odlazak u istom danu, umor i stres za grad, a umjesto toga želimo da podstaknemo sporiji turizam – objasnila je Simone Venturini, zamjenica gradonačelnika.

Petsto kamera pratit će posjetioce, neprestano emitujući slike s ulica u potrazi za zalutalim turistima, a policija će također moći da utvrdi ​​identitet osoba u stvarnom vremenu zahvaljujući podacima s mobilnog telefona

– Ako podatke unesemo u zbirni anonimni obrazac, možemo da vidimo ko su ti ljudi: 977 stranaca, 800 Italijana, 135 stanovnika i 139 putnika koji idu na posao – otkrila je Maria Teresa Maniero, zamjenica komandanta venecijanske policije.

Međutim, sistem je također postavljen tako da omogući lokalnim stanovnicima da se slobodno kreću.

Turistička naknada i način ograničavanja ulaska u popularni grad, u planu je od 2019. godine, ali se njeno uvođenje odgađalo iz raznih razloga, uključujući i pandemiju.

Iako datum uvođenja naknade tek treba da bude objavljen, očekuje se da će do toga doći za nekoliko sedmica.

Prošlog ljeta Venecija je zabranila dolazak kruzera u Venecijansku lagunu kako bi zadržala status na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Back to top button