RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Japan ispušta otpadne vode Fukushime u okean, Kina protestira

Japan je u četvrtak počeo ispuštati tretiranu radioaktivnu vodu iz uništene nuklearne elektrane Fukushima u Tihi ocean, što je polarizirajući potez koji je izazvao nove i žestoke kritike Kine kao “sebičan i neodgovoran”, prenosi Reuters.

Odobreno prije dvije godine od strane japanske vlade i doboviši zeleno svjetlo od strane UN-ovog nuklearnog nadzornog tijela prošlog mjeseca, ispuštanje je ključni korak u zastrašujuće dugom i teškom procesu razgradnje postrojenja Fukushima Daiichi, uključujući uklanjanje rastopljenog goriva nakon što ga je uništio cunami.

Operater elektrane Tokyo Electric Power (Tepco) saopćio je da je puštanje počelo u 13:03 po lokalnom vremenu i nije utvrdio nikakve abnormalnosti s pumpom za morsku vodu ili okolnim objektima.

Međutim, Kina je u četvrtak ponovila svoje čvrsto protivljenje planu i rekla da japanska vlada nije dokazala legitimnost ispuštanja vode.

– Japanska strana ne bi trebala nanositi sekundarnu štetu lokalnom stanovništvu, pa čak i ljudima svijeta iz vlastitih sebičnih interesa – navodi se u saopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Kina je saopćila da će također poduzeti mjere za zaštitu morskog okoliša i javnog zdravlja, te da će pojačati praćenje nivoa radijacije u svojim vodama nakon ispuštanja.

Tokio je zauzvrat kritizirao Kinu zbog širenja “naučno neutemeljenih tvrdnji”.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!