Svijet

Južnoafrička studija – Manji rizik od hospitalizacije od omikrona

Južnoafrička studija ukazuje na smanjeni rizik od hospitalizacije i teže bolesti kod ljudi zaraženih varijantom koronavirusa omikron u odnosu na varijantu delta, iako autori studije navode da je dio toga vjerovatno zbog visokog imuniteta stanovništva.

Pitanja o stepenu zaraze omikrona su u središtu naučne i političke debate u mnogim zemljama, dok se vlade bore s tim kako da odgovore na širenje te varijante koronavirusa, dok istraživači pokušavaju da to ispitaju.

Nova studija, koja nije još uvijek zvanično objavljena, nastoji da procijeni ozbiljnost bolesti upoređujući podatke o infekcijama omikronom u oktobru i novembru s podacima o infekcijama delte između aprila i novembra u Južnoj Africi.

Analizu je provela grupa naučnika s Nacionalnog instituta za zarazne bolesti (NICD) i velikih univerziteta uključujući Univerzitet Witwatersrand i Univerzitet KwaZulu-Natal.

Koristili su podatke iz četiri izvora: nacionalne podatke o slučajevima COVID-19 prijavljenih NICD-u, laboratorije javnog sektora, laboratoriju privatnog sektora i podatke o genomu za kliničke uzorke poslane NICD-u iz privatnih i javnih dijagnostičkih laboratorija širom zemlje.

Autori su otkrili da je rizik od prijema u bolnicu bio otprilike 80 posto manji za one zaražene omikronom u poređenju s deltom, a da je za one u bolnici rizik od teške bolesti bio otprilike 30 posto manji.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button