RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Kina prekida finansiranje gradnje termoelektrana u inozemstvu

Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je u utorak da će njegova zemlja prekinuti podršku izgradnji novih termoelektrana na ugalj u inozemstvu, što bi bio potez koji bi prekinuo ključni izvor finansiranja eksploatacije fosilnih goriva koji su najdirektnije vezani za klimatske promjene, piše magazin Politico u svom osvrtu na glavne teme ovosedmičnog zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

Xijeva najava u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda okončat će protok gotovine od najvećeg svjetskog javnog finansijera za projekte eksploatacije uglja u inozemstvu, a dolazi nakon sličnih obećanja Japana i Južne Koreje ranije ove godine.

– Kina će pojačati podršku drugim zemljama u razvoju u osnaživanju njihove zelene energije i energije s niskim udjelom ugljika, te neće raditi na novim energetskim projektima baziranim u inozemstvu – rekao je Xi u Generalnoj skupštini.

On nije odredio vremenski rok za okončanje tog finansiranja, ali zemlja do sada ove godine nije usmjerila nikakva sredstva iz svoje Inicijative za pojas i put prema elektranama na ugalj.

Kina je bila predmetom kampanje pritiska Sjedinjenih Država i drugih zemalja G-7 da obustave svoju prekomorsku podršku elektranama na ugalj. Američki izaslanik za klimu John Kerry označio je ugalj ka energent za centralnu temu svojih sastanaka sa zvaničnicima u Kini ranije ovog mjeseca.

U izjavi u utorak Kerry je pozdravio taj potez.

– Već duže vrijeme razgovaramo s Kinom o tome. I apsolutno mi je drago čuti da je predsjednik Xi donio ovu važnu odluku – rekao je Kerry.

Dodao je da će to biti veliki doprinos globalnim klimatskim naporima.

– Ova najava Kine je upravo ono što su SAD i željele. Ulaganja već idu u tom novom smjeru – rekla je Joanna Lewis, vanredna profesorica na Sveučilištu Georgetown i stručnjakinja za kinesku klimatsku politiku.

Promjena politike mogla bi doprinijeti zamahu u globalnim klimatskim pregovorima ovog novembra u Glasgowu u Škotskoj, jer su druge zemlje vršile pritisak na Kinu da smanji domaće emisije CO2 i svoju podršku teškim i prljavim industrijama u inozemstvu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Kini najmanji broj novih slučajeva COVID-19 u više od mjesec dana

Radio Brčko

Велики потенцијал за сарадњу Кине и Балкана

Radio Brčko

Kinezi izmjestili zgradu sa jedne na drugu lokaciju (Video)

Radio Brčko