RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Njemački auto divovi klade se na automobile na hidrogen

Električna auta mogla bi biti predvodnik dugoročnog razvoja autoindustrije, ali se ne isključuje i pogon na hidrogen.

To je mišljenje nekih od glavnih proizvođača automobila, zajedno s BMW-om i Audijem, koji pored auta na električnu energiju i fosilna goriva, razvijaju i osobna auta na hidrogen.

BMW je najveći zagovornik hidrogena među njemačkim proizvođačima automobila koji zacrtava put za masovno tržište oko 2030. Korporacija već zagovara izmjenu police osiguranja za te automobile u Europi i Kini, najvećim svjetskim automobilskim tržištima.

Taj münchenski gigant već je razvio prototip automobila na hidrogen pogon prvenstveno na temelju svog SUV-a X5, što je dijelom finansirala njemačka vlast.

Potpredsjednik BMW-a Jürgen Guldner, koji vodi program automobila na hidrogenove gorivne ćelije, izvijestio je Reuters da će proizvesti oko 100 automobila do 2022. godine.

– Bez obzira na to potiskuje li to politika ili potražnja, vjerovatno ćemo biti spremni s proizvodom – kazao je te dodao da već rade na razvoju automobila sljedeće ere.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Њемачка полиција прекинула концерт којем је присуствовало око 800 људи

Radio Brčko

Njemačka svrstala BiH među zemlje visokog rizika, desetodnevna samoizolacija za nevakcinisane

Radio Brčko

Njemačka ekonomija doživjela veliki pad zbog pandemije koronavirusa

Radio Brčko