RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Kuba proizvela četiri vakcine protiv koronavirusa

Iako se u cijelom svijetu priča o imunizaciji svela na nekoliko proizvođača vakcina, jedna država i dalje nastoji prkositi svijetu. Kuba se, u odnosu na druge manje države, odlučila posvetiti razvoju domaćih vakcina protiv koronavirusa.

Od početka pandemije koronavirusa, Kuba se, kao i brojne druge zemlje, nosila manje-više isto s kretanjem broja novozaraženih osoba, te je imala u određenim periodima uspone i padove kada je riječ o novim slučajevima zaraze i cjelokupnoj epidemiološkoj slici.

Ono što svi vjerovatno pamte iz perioda početka pandemije koronavirusa jeste odlazak kubanskog medicinskog osoblja u Italiju, kako bi pomogli italijanskim kolegama u periodu kada je korona harala Apeninima. To nije bio prvi slučaj da su kubanski ljekari služili svijetu.

Brojne delegacije medicinskog osoblja boravile su više puta u Africi tokom pojave ebole, liječili malariju i druge bolesti, a učestvovali su i u spašavanju zatrpanih radnika nakon zemljotresa u Čileu. To je samo potvrdilo da Kuba i dalje želi da njeguje višedecenijsku tradiciju i posvećenost razvoju zdravstvenog sektora i težnju ka univerzalnosti pružanja medicinskih usluga. Međutim, mnoge je šokirala informacija da Kuba planira aktivno učestvovati i u razvoju proizvoda koji će pomoći imunizaciji stanovništva protiv koronavirusa.

U vremenu Pfizera, Moderne, Sputnika i AstraZenece, Kuba je odlučila pokrenuti projekt razvoja domaće vakcine. Iako je vijest djelovala nadrealno, Kuba je za to imala dobre preduslove. Tokom perioda napetosti između Sovjetskog Saveza i SAD-a, ali i kasnije u periodu brojnih američkih sankcija, Kuba je razvila više od 30 istraživačkih instituta pod plaštom državne kompanije BioCuba Farma.

Nakon osnivanja, instituti su pokazali brojne, itekako pažnje vrijedne rezultate. Kubanski naučnici prvi su u svijetu razvili vakcinu protiv meningokoka B, a nizale su se i vakcine protiv tetanusa, difterije i brojne druge. Instituti koji su stajali iza ovih projekata su Finlay, koji je osnovan 1991. godine na inicijativu Fidela Castra, Centar za genetski inžinjering (CIGB), te Centar za molekularnu imunologiju.

Nakon sjajnih rezultata iz prošlosti, ne čudi što je Kuba odlučila pokrenuti i projekt razvoja vakcina protiv nove pošasti – koronavirusa.

Projekt je od samog početka bio zaista obećavajući, a naučnici su najavili proizvodnju ukupno četiri vakcine protiv koronavirusa koje će se bazirati na nekoliko tehnologija. Redom su se javljala imena vakcina poput vakcine Soberana koja u prevodu znači “suvereni” i jasno oslikava težnju Kube za potpunom nezavisnošću od “ratova vakcinama” kakvi se dešavaju u ovom trenutku u brojnim državama. Druga vakcina, pod nazivom Abdala nazvana je po knjizi kubanskog narodnog heroja Josea Martija. Treća vakcina Mambisa koja je dobila ime po gerilcima koji su se borili protiv španskih boraca u 19. stoljeću predstavlja proizvod koji bi se, ukoliko rezultati istraživanja prođu bez problema, trebao koristiti intranazalno.

Kako vakcine funkcionišu i kakvi su rezultati?

Prema dostupnim podacima, Kuba trenutno najveće nade polaže u vakcinu Soberana 02 koja je ujedno i vakcina koja prolazi kroz treću fazu testiranja što predstavlja posljednji korak prije eventualnog konačnog odobrenja za upotrebu. Do sada, u testiranju vakcine učestvovalo je više od 200.000 građana, a prema određenim preliminarnim podacima vakcina pruža zaštitu između 70 i 80 posto. Kako je istakao kubanski doktor i naučnik Luis Herrera Martinez, vakcina Soberana ukoliko se uporedi sa trenutnim vakcinama na tržištu, trebala bi biti slična kineskim vakcinama koje su bazirane na staroj i potpuno provjerenoj metodi. Ono što je interesantno, a što ovaj naučnik ističe, jeste činjenica da je vakcina kombinovana i sa tetanus toksoidom što bi trebalo doprinijeti i boljem odgovoru na virus. Također, ono što treba naglasiti jeste da se pored vakcine Soberana 2 istovremeno radi i na proizvodnji vakcine Soberana Plus koja bi trebala biti namijenjena djeci i osobama koje su već prebolovale koronavirus.

“Po tehnologiji, ova vakcina bi trebala izazvati manji odgovor imuniteta. Zbog toga, Soberana Plus se najbolje može iskoristiti kod osoba koje su već prebolovale koronavirus, a zbog sigurnosti, može se koristiti i kod djece”, navode kubanski naučnici.

Također, objasnili su i razloge zbog čega je vakcina Soberana Plus idealna za osobe koje su se već suočile sa zarazom koronavirusa.

“Čovjek se može ponovo zaraziti koronavirusom zbog toga što njegov imunitet ranije nije stvorio dovoljan broj antitijela. Međutim, imunitet je kreirao nešto što se može opisati na način da je tijelo upoznato s virusom, da je odgovorilo na njega, ali da nije odgovorilo na najbolji mogući način, te se zbog toga osoba ponovo razboljela. U tom prostoru vidimo mogućnost djelovanja naše vakcine Soberana Plus”, rekli su kubanski stručnjaci.

Iako su istraživanja još uvijek u toku, a treća faza ispitivanja organizovat će se u saradnji sa Iranom, Kubanci već sada ne kriju sreću što je upravo jedna kubanska vakcina na korak od konačne upotrebe, a pojedini građani na brojne načine iskazuju zadovoljstvo zbog trenutnih rezultata.

Druga vakcina koja trenutno ima najveći potencijal jeste Abdala, vakcina koju proizvodi CIGB, institucija koja već godinama proizvodi terapeutske vakcine protiv hepatitisa B. U testiranju Abdale u narednim danima trebalo bi učestvovati još 120.000 zdravstvenih radnika nakon čega bi vakcina trebala postati dostupna i ostalim građanima na Kubi. Kada je riječ o tehnologiji, vakcina je bazirana na sličnoj tehnologiji kao i ostale kubanske vakcine, s tim što se protein virusa razvijao na bazi ćelija kvasca, umjesto na ćelijama sisavaca. Treća vakcina Mambisa, proizvodi se na sličnoj tehnologiji kao i Abdala.

“Vakcina Mambisa zasnovana je na sličnoj formuli kao i Abdala s tim što dodatno posjeduje nukleokapsidni protein hepatitisa B. Taj nukleokapsidni protein korišten je i za proizvodnju vakcine Nasvac koju je razvio CIGB za liječenje osoba s hepatitisom B. Cilj Mambise je nazalna aplikacija bez potrebe za injekcijom. Pored mogućnosti da spriječi širenje virusa iz sluznice, ova vakcina ima za cilj da utječe i na manju prenosivost virusa. Virus koji dođe do sluznice, tu i ostaje, te se neutralizira. Moramo to dokazati na populaciji, ali tehnologija je usmjerena prema tom cilju”, ističu kubanski stručnjaci.

Do sada, kubanske vakcine Soberana i Abdala, pokazale su odlične rezultate u fazama ispitivanja, a do kraja mjeseca Kuba domaćim vakcinama planira vakcinisati 1,6 miliona stanovnika. Polovinu populacije, kubanske vlasti imaju namjeru imunizirati do kraja augusta ove godine čime će se stvoriti pretpostavke za stvaranje kolektivnog imuniteta.

Iako ispitivanja i dalje traju, Kuba proizvodnjom vakcina ima jasan plan. Nakon što vakciniše vlastitu populaciju, vlasti namjeravaju izvoziti vakcine po niskim cijenama prije svega u Južnu Ameriku, a nakon toga i u druge države svijeta koje iskažu svoje interesovanje. Do sada, interesovanje za kubanske vakcine pokazali su Meksiko, zemlje Afrike, Vijetnam, Pakistan, Indija te Venecuela.

Pored zdravstvenog aspekta koji je svakako najvažniji i u kojem su se kubanski stručnjaci mnogo puta do sada dokazali, Kuba proizvodnjom domaćih vakcina želi poslati snažnu poruku svim globalnim silama, a to je da je i pored brojnih problema i nedaća i dalje važan akter u globalnim zdravstvenim kretanjima.

Izvor: www.klix.ba

Foto: EPA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Vrh epidemije koronavirusa u Kini završen

Radio Brčko

Republikа Bugarska pomogla Bosni i Hercegovini u borbi protiv pandemije

Radio Brčko

Летови који не иду нигдје све популарнији

Radio Brčko