RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Lavrov upozorio na rizik izbijanja nuklearnog sukoba

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je Zapad da ne potcjenjuje pojačani rizik od izbijanja nuklearnog sukoba oko Ukrajine, i izjavio je da je NATO u suštini angažovan u rati s Rusijom na posredan način opskrbljujući Kijev naoružanjem.

Lavrov je, u opširnom intervjuu emitiranom na državnoj televiziji, također izjavio da će suština svakog sporazuma o okončanju sukoba u Ukrajini uglavnom zavisiti od vojne situacije na terenu.

Lavrov je upitan o znčaju izbjegavanja trećeg svjetskog rata, i da li je sadašnja situacija uporediva s kubanskom raketnom krizom iz 1962., najnižom tačkom u američko-sovjetskim odnosima.

Rusija, kazao je Lavrov, čini mnogo na očuvanju principa izbjegavanja nuklearnog rata po svaku cijenu.

– To je naša ključna pozicija na kojoj zasnivamo sve. Rizici su sada značajni – kazao je.

– Ne bih želio da se bavimo tim rizicima na vještački način. Mnogi bi voljeli to. Opasnost je ozbiljna, realna, i mi je ne smijemo potcijeniti – izjavio je šef ruske diplomatije, prenosi Reuters.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Gerhard Schroeder tvrdi da Putin želi pregovarati o rješenju za Ukrajinu

Radio Brčko

Америка увела санкције Москви

Radio Brčko

Rusija pregovara o izvozu cjepiva protiv korone za životinje

Radio Brčko