RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

У ФБиХ гориво појефтињује, у РС цијене скачу

Возаче у Бањалуци поново је запљуснуо хладан туш, јер је гориво на дијелу бензинских пумпи протеклих дана поскупјело.

Истовремено, у ФБиХ је настављен пад цијена нафтних деривата, па смо дошли у ситуацију да је на неким продајним мјестима, рецимо у Сарајеву, могуће купити јефтиније гориво него у Бањалуци.

“Примијетио сам да је скочила цијена горива на једној пумпи на источном транзиту у Бањалуци. Не разумијем шта је сада разлог за поскупљење. Док сви очекујемо да цијене, баш као и у ФБиХ, почну падати, код нас у РС се биљеже супротни трендови, што је несхватљиво “, рекао је за “Независне новине” један Бањалучанин.

Назвали смо јуче неколико бензинских пумпи у граду на Врбасу и на неким од њих су нам рекли да цјеновнике нису мијењали, док на другима признају да је дошло до скока цијена.

“Јесте, прије неколико дана поскупио је дизел, и то за пет фенинга по литру, док бензин и плин нису поскупјели”, рекли су за “Независне новине” на једној од бензинских пумпи.

Занимљиво је то што цијене у Бањалуци и те како варирају, па тако на неким од пумпи дизел кошта и до 3,29 КМ, а бензини су углавном испод три марке.

Са друге стране, према доступним информацијама, у Сарајеву се литар дизелског горива може купити по цијени већ од 3,01 КМ, мада има и пумпи гдје ова врста горива кошта и до 3,31 КМ. Истовремено, на сарајевским пумпама супер 95 кошта од 2,81 до 3,11 КМ.

Душан Срдић, предсједник Удружења потрошача “Реакција” Бањалука, истиче да је парадоксално то што на бензинским пумпама у Српској није дошло до пада цијена горива, док је на свјетском тржишту сирова нафта, са 130 долара, пала на око 107 долара.

“Ми не можемо да осјетимо појефтињење на нашим бензинским станицама, што је поражавајућа чињеница за нас потрошаче. Истовремено, видимо да сирова нафта појефтињује на свјетском тржишту, док се код нас то не примијети, што је парадоксално”, навео је Срдић у изјави за “Независне новине”.

Из Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске, до закључења овог броја “Независних новина”, изјаву нисмо успјели добити, тако да остаје нејасно зашто је на неким продајним мјестима гориво поскупјело, поготово ако се узму у обзир кретања на свјетском тржишту.

Наиме, како јављају агенције, на глобалним тржиштима цијене нафте прошлог седмице пале су готово пет одсто јер се трговци плаше слабљења потражње због успоравања раста свјетске привреде и повећања каматних стопа америчког Феда како би сузбио високу инфлацију.

Према доступним информацијама, цијена барела на лондонском тржишту пала је прошле седмице 4,5 одсто, на 106,65 долара, док је на америчком тржишту барел појефтинио 4,6 одсто, на 102,07 долара.

Извор: Независне

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U BiH poskupljenje cigareta od 1. januara

Radio Brčko

Поново поскупило гориво у Републици Српској

Radio Brčko

Počelo snižavanje cijena goriva od pet do 15 feninga po litru

Radio Brčko