Svijet

Najmanje 600 radnika “Gugla” protiv obavezne vakcinacije

Najmanje 600 radnika kompanije “Gugl” potpisalo je manifest u kojem od firme zahtijevaju da povuče odluku o obaveznoj vakcinaciji zaposlenih protiv kovida 19 prije povratka u kancelarije, javili su američki mediji.

Si-En-Bi-Si je objavio da se manifestom pozivaju šefovi kompanije da kreiraju novi mandat za vakcine, koji uključuje sve zaposlene u “Guglu”.

Manifest poziva i zaposlene da se usprotive obaveznoj vakcinaciji kao pitanju principa, uz napomenu da politika ne smije mijenjati njihovu odluku ukoliko su već odabrali da ne prime vakcinu.

“Gugl” je, međutim, ostao pri svojoj politici u odgovoru na manifest.

“Kao što smo rekli svim zaposlenim i autoru ovog dokumenta, naši uslovi o vakcinisanju jedan su od najvažnijih načina na koje možemo održati bezbjednost naše radne snage i rad naših servisa. Snažno stojimo iza naše politike o vakcinaciji”, rekao je portparol “Gugla”.

Zaposleni u “Guglu” trebalo bi da se vrate u kancelarije 10. januara, a planirano je da tri dana sedmično dolaze na posao, podsjeća “Sputnjik”.

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena saopštila je 4. novembra da kompanije koje imaju više od 100 zaposlenih moraju da osiguraju da su svi radnici ili vakcinisani ili da se testiraju na kovid 19 jednom sedmično.

Kao odgovor na odluku administracije, “Gugl” je zatražio od 150.000 zaposlenih da do početka decembra podnesu izvještaj o svom imunološkom statusu.

Kompanija je naglasila da svi zaposleni koji su u bliskom kontaktu sa američkom vladom moraju da se vakcinišu, čak i ako ne dolaze u kancelariju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button