RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Njemačka: Berlin se detaljno priprema za “Bregzit”

Njemačka planira da dozvoli hiljadama malih firmi, koje su koristile slobode EU da se registruju prema propisima Britanije, prebacivanje u njemačke kompanije nakon što London napusti blok.

Novi zakon, koji je Rojters dobio na uvid, pokazuje detaljne pripreme Berlina za “Bregzit”.

Novim zakonom omogućava se državljanima Britanije da zadrže originalno državljanstvo kada “postanu” Nijemci dok god traje postbregzitovski tranzicioni period, za razliku od lica koja nisu državljani EU, koja moraju da predaju svoj originalni pasoš.

Zakon o registrovanju kompanija pogađa oko 10.000 malih firmi u Njemačkoj koje su se registrovale kao britanske limitid firme, a ne kao njihovi ekvivalenti prema njemačkom zakonu zbog nižih kapitalnih uslova.

Prema aktuelnim propisima, te firme moraće da postanu njemačke kompanije sa ograničenom odgovornošću /GmbH/, što će ih prisiliti da povećaju svoj akcionarski kapital na 25.000 evra. Prema novom zakonu, dodatni kapital neće biti potreban kada se firme registruju kao njemačke kompanije.

“Želimo da pomognemo tim kompanijama da izvrše neophodne pripreme”, rekla je ministar pravosuđa Katarina Barli o novom zakonu, koji danas treba da bude usvojen na sastanku Vlade.

Njemački kancelar Angela Merkel rekla je u više navrata da će nivo neophodnih priprema za “Bregzit” sve iznenaditi, ilustrujući to problemom koji će ljudi imati da poovedu kućnog ljubimca na odmor, a kada će biti potrebni mjeseci karantina.

U isto vrijeme, 16 njemačkih pokrajina mora da promijeni zakon kako bi omogućile nastavnicima, izvornim govornicima engleskog jezika da zadrže posao.

Prema sadašnjem zakonu, službenici u administraciji moraju da budu građani EU, a to se više neće odnositi na nastavnike nakon što Britanija napusti evropski blok

Izvor: www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Većina Nijemaca podržava obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa

Radio Brčko

Wigemark sutra u Bihaću zvanično otvara Kantonalni sud

Radio Brčko

Velika Britanija, Italija i Japan udružuju snage za razvoj novih borbenih aviona

Radio Brčko