RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Njemačka ekonomija doživjela veliki pad zbog pandemije koronavirusa

Njemačka ekonomija je u četvrtom tromjesečju 2021. godine zbog postroženih mjera suzbijanja četvrtog vala pandemije koronavirusa doživjela veliki pad. Mjere su pogodile finalnu potrošnju, pokazale su u petak prve procjene federalne statističke agencije Destatisa.

Najveća evropska ekonomija smanjila se u četvrtom tromjesečju za 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada su aktivnosti porasle 1,7 posto. Aktivnosti su na kraju prošle godine zaostajale 1,5 posto za pretpandmijskim nivoom, izračunao je Destatis.

Ekonomija s oporavila u ljetnom tromjesečju, unatoč pojačanim problemima u lancima snabdijevanja, ali oporavak je na kraju godine zaustavio četvrti val korone, koji je prisilio vladu da ponovo postroži mjere.

Mjere su posebno teško pogodile finalnu potrošnju, koja je smanjena u periodu od oktobra do decembra, dok je državna potrošnja ponovo porasla, odražavajući kontinuiranu podršku vlade kompanijama i građanima, piše agencija dpa.

Smanjena su i ulaganja u građevinskom sektoru.

Na godišnjem nivou aktivnosti su u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu porasle 1,4 posto, nakon 2,9-postotnog rasta u periodu od jula do septembra.

Destatis je ujedno blago povisio procjenu rasta u cijeloj 2021. godini, s 2,7 na 2,8 posto.

Izvor: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Špan: Čini se da je treći talas epidemije u Njemačkoj prekinut

Radio Brčko

Нови Сад: Смањује се број хоспитализованих пацијената

Radio Brčko

Austrijski parlament glasa o obaveznoj vakcinaciji

Radio Brčko