RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Njemačka: Odobren zakon po kojem velike kompanije moraju uvrstiti žene u upravne odbore

Prijedlog poziva kompanije s više od 2.000 zaposlenih, koje su uvrštene na berzu i imaju najmanje tročlane upravne odbore, da uključe barem jednu ženu i jednog muškarca u te odbore.

Ministarstvo pravde saopćilo je da će se to primijeniti u sedamdesetak kompanija, od kojih 30 nema nijednu ženu u svojim upravnim odborima.

Vlada također planira da osigura da devedesetak kompanija u kojima ima većinski udio uvrsti barem jednu ženu u upravni odbor koji ima više od dva člana. Među tim kompanijama su nacionalni željeznički operater i nacionalna agencija za kontrolu zračnog saobraćaja.

Novo zakonodavstvo, kojem je potrebno parlamentarno odobrenje, uvest će se pored pravila koja su na snazi od 2015. i koja zahtijevaju od vodećih kompanija da imaju barem 30 posto žena u nadzornim odborima, što je njemački ekvivalent odboru direktora.

Ministrica pravde Christine Lambrecht izjavila je da je takvo zakonodavstvo pokazalo da ova pravila funkcioniraju.

“S novim zakonom, mi konačno dajemo kvalificiranim i motiviranim ženama prilike koje također zaslužuju na upravljačkom nivou” navodi Lambrecht u izjavi za javnost, prenosi AP.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Njemačka danas bira predsjednika

Radio Brčko

Pandemija zaustavila karneval u Njemačkoj: Otkazivanje će koštat ekonomiju 1.5 milijardi eura

Radio Brčko

Продаја тоалет папира и дезинфекционих средстава поново у порасту у Њемачкој

Radio Brčko